ojciec w zakładzie karnym - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 mar 2016, 13:37

kobitka chce składać wniosek o 500 zł na pierwsze dziecko. Ojciec dziecka przebywa w zakładzie karnym. Nie są małżeństwem. Czy kobitka musi wykazywać tego Pana czy nie musi go brać do składu rodziny?
no nie

Napisano: 18 mar 2016, 13:53

Czyli jest panną? W takim razie nie musi go podawać do składu rodziny :)
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 14:18

A jeśli są małżeństwem? Rozwód w trakcie. Alimenty zasądzone. W dodatku facet miał założoną niebieską kartę bo znęcał się nad rodziną. To jak ta kobieta ma uzyskać jego podpis na oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym i oświadczeniu o gospodarstwie rolnym? Na widzenie do niego nie ma zamiaru jechać. Nawet możliwe że z czystej złośliwości facet jej nie będzie chciał tego podpisać.
Sama już nie wiem co jej powiedzieć jak przyjdzie po rodzinne i 500.
nella

Napisano: 18 mar 2016, 14:45

Znalazłem coś takiego w ustawie:
"4. W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie."

Więc wygląda na to, że nie musi, ale dobrze by było by miała jakieś zaświadczenie z tego zakładu karnego, że tam przebywa.
"Powstawaj nieustanie, aż owce przemienią się w lwy."
zTommyz
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 15:13

No tak ustalając dochód rodziny nie bierze się pod uwagę dochodu osoby przebywającej np w więzieniu, ale dochód ten musi i tak wykazać, pod warunkiem że powinien być ten pan w składzie rodziny a tego właśnie nie jestem pewien...pomóżcie
no nie

Napisano: 18 mar 2016, 16:48

a przepraszam bardzo, czy to jest twój problem? Chce uzyskać świadczenia mają być oświadczenia i tyle. Skąd ona je weźmie?... nie moje małpy nie mój cyrk. Mogę załatwić US i ZUS ale oświadczenia, sory, musi dołączyć. Przeważnie wtedy same wypisują i podrabiają podpisy
Jola2

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x