Kiedy starać się o 500 +? Po rozwodzie? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 mar 2016, 7:07

Witam

Już rok toczy się sprawa rozwodowa. Kolejna sprawa w czerwcu. Nie mieszkam z mężem, nie prowadzę wspólnego gospodarstwa domowego, mąż nie jest nawet zameldowany tam gdzie ja i dzieci
I tak. Jeżeli liczyć dochody męża to nie przysługuje mi 500zł na pierwsze dziecko.

Być może w czerwcu zostanie ogłoszony wyrok rozwodowy.
I co wtedy? Jakbym złożyła wniosek mając już wyrok to czy dochody męża z 2014 nadal będą się liczyć do dochodu mojego i dzieci?
Czy będzie to dochód utracony?
Alunia

Napisano: 19 mar 2016, 8:45

po rozwodzie w składzie rodziny tylko ty i dzieci ... więc i dochodów męża nie będziemy brać ....
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2016, 11:52

ewalu pisze:po rozwodzie w składzie rodziny tylko ty i dzieci ... więc i dochodów męża nie będziemy brać ....

Proszę, doradźcie jak mam to zrobić.
Czy mogę zrobić tak, że złożę teraz online wniosek na drugie dziecko.
Następnie w lipcu (bo pewnie w czerwcu już nie zdążę bo wyrok rozwodowy musi się uprawomocnić) złożę już osobiście wniosek na drugie dziecko.
Czyli rozumiem, że wtedy dochody męża z 2014 roku już nie maja znaczenia w ogóle??

I czy naprawdę nie ma żadnych szans abym dostała te pieniądze zanim zostanie ogłoszony wyrok.Dodam,że sądownie mam przyznane zabezpieczenie alimentów. Liczę na to,że skończy się w czerwcu ale nie wiadomo ....
Gość

Napisano: 20 mar 2016, 11:22

Nie da rady. Nasze ustawy 'leją po łbach' zamężne kobiety bez względu na ich sytuację. Dopiero jak formalnie zostają samotne, wtedy nawet nie muszą przyznawać sie, że mają zasądzone alimenty na dzieci.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 21:29

w kwietniu pani zlozy na dziecko drugie a nastepnie proponuje w czerwcu lub 1 lipca br. złożyć wniosek na pierwsze dziecko i opowiedziec pani w ops sytuacje. przedłuży termin do dni 30 na doniesienie niezbednych dokumentow tj. wyroku sadowego. jezeli Pani w lipcu nie zdarzy to przedluży o kolejne 30 dni. kiedy Pani doniesie brakujacy dokument ops wyrówna od 1 kwietnia bo wniosek zlozony w ciagu 3 miesiecy od dnia wejscia ustawy.

Jezeli nie mam racji to prosze mnie poprawic :)
OPSiak
Praktykant
Od: 21 mar 2016, 20:23
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 23:26

Jak na moje oko , to chyba jednak nie da rady. Mimo wszystko nie wystarczy, że wniosek złożony w odpowiednim terminie, bo jednak za te wczesniejsze miesiące nie będzie spełniała warunków, gdyż nie była samotna tylko mężatką.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2016, 20:57

m&m masz racje. :oops: przedyskutowana dzisiaj sprawa w pracy i p. kierownik uświadomila mnie, że błędem byłoby rozpatrywać sprawę w taki sposób. taka sytuacja mogłaby byc przypuszczalnie tylko w SR w momencie kiedy pani oczekiwałaby na wyrok zasądzający alimenty (od ojca dziecka - nie małżonka), a te byłyby przyznane wstecz. Pomysły moje się wyczerpały i chyba nie da rady tego w żaden magiczny sposób obejść.
OPSiak
Praktykant
Od: 21 mar 2016, 20:23
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2016, 9:55

m&m pisze:Jak na moje oko , to chyba jednak nie da rady. Mimo wszystko nie wystarczy, że wniosek złożony w odpowiednim terminie, bo jednak za te wczesniejsze miesiące nie będzie spełniała warunków, gdyż nie była samotna tylko mężatką.
mam takie samo zdanie
króliczek
Praktykant
Od: 22 mar 2016, 9:36
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x