świadczenie rodzicielskie, proszę o radę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 mar 2016, 11:56

W połowie maja skończy mi się świadczenie rodzicielskie na młodsze dziecko. Bez tego świadczenia dochód nie przekroczy mi 800zł. Kiedy najlepiej złożyć wniosek? Dobrze myślę, że na młodsze dziecko będę miała wyrównanie od kwietnia, a na starsze dopiero jak nie będę miała dochodu ze świadczenia rodzicielskiego ?
Bardzo proszę o pomoc
Ellka

Napisano: 19 mar 2016, 23:49

nie koniecznie.... według mnie, jak złozysz wniosek najpóżniej 1 lipca to dostaniesz na dwoje dzieci od 1 kwietnia
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2016, 10:47

Nie dostanie na dwoje dzieci od 1 kwietnia, gdyz z rodzicielskim przekracza dochód. I w takim razie na młodsze dostanie od 1 kwietnia, a na drugie to starsze dopiero po utraceniu dochodu z rodzicielskiego. Dochód traci w maju wiec dopiero od czerwca.
A mając wzgląd na art.18 ust. 5, że świadczenie będzie jej przysługiwaś nie wcześniej niż od miesiąca złozenia wniosku, to lepiej , żeby złozyła wniosek na początku czerwca niz sie później musiała przepychać z urzędasem.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2016, 10:08

popieram m&m.
mały ops

Napisano: 21 mar 2016, 11:25

dostanie od kwietnia na dwoje dzieci, bo świadczenie rodzicielskie jest dochodem uzyskanym, a dochodu uzyskanego nie liczymy do dochodu jeżeli nie jest uzyskiwany w dniu składania wniosku o świadczenie.
smalena

Napisano: 21 mar 2016, 11:59

smalena pisze:dostanie od kwietnia na dwoje dzieci, bo świadczenie rodzicielskie jest dochodem uzyskanym, a dochodu uzyskanego nie liczymy do dochodu jeżeli nie jest uzyskiwany w dniu składania wniosku o świadczenie.
a art. 7 ust. 3 znasz chyba kurka nie;
W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego.

z leksza się chyba zmieniło bo w śr było / znaczy się jeszcze do 1.04. jest zapis "jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych;

jak już cos piszecie to bynajmniej nie wprowadzajcie w błąd
Kociniak Kałamasz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x