Nigdzie nie ma takiego zapisu. Jest tylko definicja "odbiorcy wrażliwego energii elektrycznej" która to mówi że jest to osoba której przyznano dodatek mieszkaniowy.
de przyznajemy do końca 2014 r. kto wam powiedział, że na czas trwania dodatku mieszkaniowego? Było mówione od maja do grudnia i tak większość przyznała.
Jak czytam takie posty to się załamuję. Małgosia nie większość bo tylko Ty tak zrobiłaś
Jeżeli ktoś ma DM do lipca to jak możesz przyznać mu DE do grudnia? Wystarczy przeczytać ustawę i odrobinę pomyśleć. Jak ktoś mimo to ma wątpliwości to trzeba zapisać się na szkolenie lub wysłać zapytanie do Ministerstwa.
jedna i druga metoda nie jest błędna,
każdy sam ustala sobie jak to ma technicznie wyglądać,
zasada jest jedna ma DM przysługuje też DE
a czy do 30 kwietnia, czy do konca maja, czy do konca grudnia... (hmm??? grudnia 2015? tego bym się nie odważyła)
ważne by w tym czasie był przyznany DM,
ewentualnnie w każdym przypadku inaczej będzie się musiał wnioskodawca lub urząd zachować, hi....
ale i tak i tak... moim zdaniem jest dobrze..... wrrrrróć! NIE JEST ŹLE... a to zasadnicza różnica...
Właśnie byłam w związku z tym na szkoleniu i tam było powiedziane, że przyznajemy do końca roku i pilnujemy czy dalej ma dm czy nie, jeżeli nie składa o dm to uchylamy de, natomiast od nowego roku do kwietnia, ponieważ tak są ustalone kwoty zgodnie z rozporządzeniem. Nie wiem czy tylko ja tak robię ale sąsiednie gminy również stosują taką zasadę i to jest zgodne z ustawą i rozporządzeniem.
to co mówią na szkoleniu to chore moim zdaniem bo jeżeli tak mam być to np jeżeli wnioskodawca złoży w grudniu na de to trzeba dać mu 3 decyzje. I do końca 2014 r. II do końca kwietnia 2015 r. i III do maja 2015 r.
Napisz co za firma organizowała to szkolenie i kto był szkolącym żeby wszyscy wiedzieli które szkolenie omijać z daleka.
Na podstawie jakiego przepisu człowiekowi mającemu DM od grudnia do maja i składającemu wniosek o DE w grudniu dajesz DE tylko na grudzień? A później co, każecie interesantowi za miesiąc ponownie przyjść i złożyć w styczniu kolejny wniosek? A może przyznajecie mu już wtedy sami DE od stycznia bez wniosku Przecież to jakaś abstrakcja jest i naciąganie urzędu na koszty jak i ludzi na dodatkowe ciąganie po urzędach.