Fantomas ma rację, też jeszcze nie słyszałam o decyzjach do grudnia. Chyba trzeba tutaj wytłumaczyć o co chodzi z dodatkami. Chyba każdy się zgodzi z tym że dodatek energetyczny przysługuje osobie która posiada dodatek mieszkaniowy. Przyjmijmy że jest najemca, który w kwietniu 2015r. składa wniosek na dodatek mieszkaniowy, wydając decyzje i zgodnie z nią: taki dodatek przysługuje mu od 01.05.2015 r. na okres 6 miesięcy, czyli od maja 2015r. do października 2015r. Kolejno ten najemca np. przy okazji odbioru swojej decyzji o dodatku mieszkaniowym przyszedł np. dnia 04.05.2015r. złożyć wniosek o dodatek energetyczny(oczywiście spełnia wszystkie kryteria). Dodatek energetyczny wypłacany jest z góry, czyli ten Pan pierwszą wypłatę swojego dodatku energetycznego otrzyma w maju oraz będzie go dostawał na taki okres na jaki przyznany jest dodatek mieszkaniowy, tzn. że okres przyznania jego dodatku energetycznego jest od 01.05.2015r. do 31.10.2015r. (również do października), tak jak w przypadku dodatku mieszkaniowego, więc nie rozumiem po co wydawać decyzję do grudnia??
Ewentualnie drugi przykład, wszystkie dane dot. dodatku mieszkaniowego zostają bez zmian czyli:
wniosek o dm złożony w kwietniu 2015r. , czyli dm przysługuje od 01.05.2015r. do 31.10.2015r.,
natomiast zmiana następuje w tym, że załóżmy iż ten najemca np. zapomniał o możliwości złożenia wniosku o dodatek energetyczny i opamiętał się w sierpniu 2015, złożył wtedy wniosek więc dodatek energetyczny przysługuje mu od 01.08.2015r. do 31.10.2015r. (tylko 3 miesiące, bo w październiku kończy mu się dodatek mieszkaniowy) i tak według mnie należałoby takiej osobie przyznać. Po co robić sobie zamieszanie z wydawaniem decyzji do grudnia? a skąd wiadomo, że taka osoba przyjdzie i złoży wniosek o kontynuacje dodatku mieszkaniowego? Dla mnie nie ma sensu sobie komplikować życia.