opieka nad dzieckiem do lat 5 w ZUS a ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 maja 2014, 10:58

Czy osobie, która spełnia wszystkie warunki do ZDO, a od 01 września 2013 roku ubezpieczyła się społecznie w ZUSie z tytułu opieki nad dzieckiem do lat 5 (bo weszła taka możliwość od 01.09.2013 r.) należy się zasiłek dla opiekuna?
Nadmieniam, że chodzi tu o opiekę nad niepełnosprawną matką, ale Pani ma również dziecko do lat 5.
Czy opieka nad dzieckiem wyklucza możliwość opieki nad inną osobą niepełnosprawną?
Dagg

Napisano: 16 maja 2014, 11:29

proszę pomóżcie, bo dziś taka osoba złożyła u nas wniosek :roll:
Dagg

Napisano: 16 maja 2014, 13:08

podbijam pytanie
Dagg

Napisano: 16 maja 2014, 13:48

a z jakiego tytulu ZUS objal ja tym ubezpieczeniem? tzn oprocz tego,ze wychowuje dziecko do lat 5 ? jelsi nie dlatego ze prowadzila dzialalnosc i ja zawiesila tylko dlatego,ze byla bezrobotna na przyklad - to moze nie przeszkadzac w uzyskaniu prawa do ZDO...ale mysle,ze od momentu jak je uzyska to chyba nie powinna dalej z tego tytulu podlegac ubezpieczeniom spolecznym w ZUS...bo to PRAWIE tak jakby byla na urlopie wychowawczym;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 14:26

z tego co pani mówiła, to właśnie tylko z tytułu posiadania dziecka do lat 5 (też to rozumiem trochę jako wychowawczy) - ta pani nie pracowała i nawet nie była zarejestrowana w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Nie wiem jaka procedura była/jest w ZUS, ale od 01 września 2013 r. jest taka możliwość, że za takie osoby ZUS (budżet państwa) opłaca składkę do ukończenia przez dziecko 5 lat - jeżeli nie mają innego tytułu do ubezpieczenia oczywiście. To jest coś czego nie było wg stanu prawnego na dzień 31.12.2012 r. więc z jednej strony myślę, że ZDO powinien się należeć (tylko składki społeczne za ten okres nie), natomiast zastanawiam się, czy jeśli ta pani składając taki wniosek w ZUSie oświadczyła że opiekuje się dzieckiem, to czy nie wyklucza to jednocześnie sprawowania opieki w tym okresie nad niepełnosprawną matką. Już sama nie wiem... Na razie poprosiłam aby dostarczyła zaświadczenie z ZUS o okresie kiedy była z tego tytułu ubezpieczona - bo w chwili obecnej dziecko ma już skończone 5 lat i tego ubezpieczenia już nie ma - zastanawia mnie tylko ten okres kiedy ta składka była opłacana przez ZUS.
Dagg

Napisano: 16 maja 2014, 14:45

eee ja chyba bym sie nie czepiala:) jesli opiekujac sie dzieckiem sprawowala tez opieke nad osoba niepelnosprawna, mysle ze mozna to pogodzic...a jesli na obecna chwile juz tego nie ma to tym bardziej - masz tylko mniej skladek spolecznych do wyrownania;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x