Opieka naprzemienna - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 lut 2017, 11:17

Witajcie.
Potrzebuję pomocy odnośnie opieki naprzemiennej. Pan złożył wniosek, dołączył wyrok, z którego moim zdaniem nie wynika opieka naprzemienna. Jest tak:
1. Rozwiązuje przez rozwód bla bla....
2. Wykonywanie władzy nad dzieckiem powierza się obojgu rodzicom - miejsce zamieszkania przy matce.
3. Zobowiązuje obydwie strony do ponoszenia kosztów utrzymania bla bla, zasądza alimenty od powoda w kwocie iles tam zł.
4. ustala kontakty powoda z dzieckiem bez obecności matki od soboty od godz. 14.00 do środy. CZY TO JEST OPIEKA NAPRZEMIENNA? Mnie się wydaje, że nie ale mam pierwszy taki przypadek i potrzebuję Waszej pomocy jak postąpić? Jaki w ogóle powinien być zapis o opiece naprzemiennej w wyro0ku?
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 27 lut 2017, 11:28

Ja bym zaliczyła to do opieki naprzemiennej. Napisz jeszcze z kiedy jest ten rozwód?
Pytam bo ponoć wcześniej sądy nie wydawały wyroków z użyciem słów opieka naprzemienna, dopiero od nie dawna pojawiło się to w przepisach kodeksu prawa rodzinnego i opiekuńczego.
Gdzieś z jakiegoś wyroku wyczytałam, że jeżeli prawo do opieki jest rozdzielone a nie wynika prosto z wyroku że to opieka naprzemienna to powinniśmy zaliczać to do takiego statusu i ojciec powinien dostać 500+ na to dziecko, oczywiście podzielnie.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 27 lut 2017, 11:39

oko12 pisze:Ja bym zaliczyła to do opieki naprzemiennej. Napisz jeszcze z kiedy jest ten rozwód?
Pytam bo ponoć wcześniej sądy nie wydawały wyroków z użyciem słów opieka naprzemienna, dopiero od nie dawna pojawiło się to w przepisach kodeksu prawa rodzinnego i opiekuńczego.
Gdzieś z jakiegoś wyroku wyczytałam, że jeżeli prawo do opieki jest rozdzielone a nie wynika prosto z wyroku że to opieka naprzemienna to powinniśmy zaliczać to do takiego statusu i ojciec powinien dostać 500+ na to dziecko, oczywiście podzielnie.
Wyrok z dnia 5 stycznia 2017 r. Trochę mi tu te alimenty nie pasują. Przy opiece naprzemiennej moim zdaniem nie powinno być zasądzanych alimentów.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 27 lut 2017, 12:40

Czyli wyrok świeżutki...to prawda, alimentów w opiece naprzemiennej nie powinno być. Sama nie wiem, jak bym w tym przypadku postąpiła, nie wiadomo jak teraz do tego podejść.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 27 lut 2017, 12:45

Ktoś ma jakiś pomysł jak postapić w tej sytuacji?
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 27 lut 2017, 13:06

oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 27 lut 2017, 14:58

wniosek na to dziecko powinna złożyć tylko i wyłącznie matka dziecka bo wyraźnie napisane jest, że miejsce zamieszkania przy matce i nie ma opieki naprzemiennej, ojcu się nie należy w takiej sytuacji 500+
mopesek

Napisano: 27 lut 2017, 15:36

tak jak napisał mopesek na 100%. W przypadku opieki naprzemiennej jest opracowany plan wychowawczy podpisany przez obojga rodziców w informacją kiedy dziecko przebywa u jednego a kiedy u drugiego z rodziców.
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Napisano: 27 lut 2017, 15:43

agawa pisze:tak jak napisał mopesek na 100%. W przypadku opieki naprzemiennej jest opracowany plan wychowawczy podpisany przez obojga rodziców w informacją kiedy dziecko przebywa u jednego a kiedy u drugiego z rodziców.
Dzięki za odpowiedzi. Może jeszcze ktoś podpowie na jakie art. się powołać w odmowie. Pan bardzo czepialski, uważa że mu się należy i koniec :)
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 27 lut 2017, 16:07

mopesek pisze:wniosek na to dziecko powinna złożyć tylko i wyłącznie matka dziecka bo wyraźnie napisane jest, że miejsce zamieszkania przy matce i nie ma opieki naprzemiennej, ojcu się nie należy w takiej sytuacji 500+
Z tym miejscem zamieszkania jako determinantem braku opieki naprzemiennej to ja bym się tak nie rozpędzał. Sąd rożnie do tego zamieszkania podchodzi.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x