opieka wytchnieniowa 2024
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Re: opieka wytchnieniowa 2024
A jak mam pracownika tez na zleceniu i ma rożne kwoty u innego pracodawcy to skąd mam wiedzieć czy płacić fundusz pracy?
KA
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Pracownik powinien oświadczyć każdemu Pracodawcy/Zleceniodawcy czy w danym miesiącu osiąga wynagrodzenie (w sumie ze wszystkich umów) większe niż minimalne tj powyżej 4242 zł jeżeli tak to każdy z Pracodawców/Zleceniodawców musi odprowadzić Fundusz pracy bez względu na to że u niego wynagrodzenie jest poniżej minimalnego.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli jak wypełnią mi to oświadczenie do umowy zlecenia to oni są zobowiązani poinformować? czy muszę brać co miesiąc takie oświadczenia?
KA
-
- Stażysta
- Kontakt:
My na oświadczeniu mamy napisaną taką wzmiankę, że o wszelkich zmianach Zleceniobiorca ma nas niezwłocznie poinformować. Czyli jeżeli oświadczył, że ma poniżej minimalnej a to się zmieni w następnym miesiącu to ma obowiązek nas poinformować. Dajemy jedno oświadczenie na początku zatrudnienia
-
- Referent
- Zajmuję się: jestem główną księgową w OPS
- Kontakt:
A na co można wydać koszty obsługi?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Jeśli zleceniobiorca nie poinformuje to nic mu nie zrobicie a jak na kontroli zus wyjdzie, że zarobił więcej u innego pracodawcy to i tak będziecie musieli zrobić korekty i zapłacić. Oczywiście takie oświadczenie to podkładka, ale tylko do dokumentacji. Byłam świadkiem takiej sytuacji.
Praktykowaliśmy jedno oświadczenie przy umowie, ale później prosiłam o wypełnianie oświadczenia do każdego rachunku, żeby zleceniobiorca miał świadomość.
Praktykowaliśmy jedno oświadczenie przy umowie, ale później prosiłam o wypełnianie oświadczenia do każdego rachunku, żeby zleceniobiorca miał świadomość.
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Opłacamy FP tylko jeśli dana osoba ma składki emerytalno-rentowe (np. własny pracownik) jeśli ma minimalne u innego pracodawcy (umowa o pracę ) to zglaszamy tylko do zdrowotnego. Tak jest u mnie chyba, że poprzednicy mają rację
-
- Stażysta
- Kontakt:
Wracając jeszcze do opieki wytchnieniowej, jak opłacacie składki od umów zlecenie ? Bezpośrednio przelew do ZUS z konta "wytchnieniówki" czy robicie przelew wszystkich składek z podstawowego konta a później robicie refundację składek z konta "wytchnieniówki" na konto podstawowe ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ
- Kontakt:
bezpośrednio z wyodrębnionego konta
-
- Praktykant
- Kontakt:
Na co wydajecie koszty obsługi? Można kupić art. biurowe? Toner?
Oprócz opieka wytchnieniowa 2024 - Księgowość przeczytaj również:
Pamiętaj, że księgując FA 221/225 wykazujesz jako zobowiązanie kwoty jeszcze nie pobrane
Ustalenie podstawy wynagrodzenia chorobowego
OPIEKA WYTCHNIENIOWA W KSIĘGOWOŚCI I SPRAWOZDAWCZOŚCI 2024
wpłata długu alimentacyjnego
Usługa transporyu sanitarnego
Preminiliarz ZFŚS
Nienależnie pobrane świadczenia w ramach KOORDYNACJI
jak to jest
umowa o dzieło
fundusz alimentacyjny
program do prowadzenia środków trwałych
Podstawa wyn. chorobowego a zmiana etatu
zgłoszenie zus
program do prowadzenia środków trwałych
Jaki paragraf
Pani Izabela Micyk Naczelnik Wydziału Informacji i Szkoleń w RIO Kraków namawia do łamania zasad rachunkowości