Dzień dobry,
potrzebuję pomocy.
Mamy pracownika, który w ubiegłym roku miał u nas 2 umowy po 1/2 etatu. Od 1 stycznia jedną z nich przedłużono i zwiększono etat. Dodatkowe wynagrodzenie roczne do umowy kończącej się w ubiegłym roku wypłacone było 29 grudnia, a do umowy przedłużonej - w styczniu.
Jeżeli ustalamy podstawę wyliczenia wynagrodzenia chorobowego (wiedząc, że była zmiana etatu i uwzględniamy tylko styczeń i luty w podstawie) powinnam ująć także dodatkowe wynagrodzenie roczne do bieżącej umowy, czyli to wypłacone w styczniu? Nie wiem jak poprawnie ustalić podstawę, wolę się upewnić.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
Podstawa wyn. chorobowego a zmiana etatu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ OPS
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Re: Podstawa wyn. chorobowego a zmiana etatu
A ja proponuje zawsze z takimi pytaniami na COT ZUS dla pewności, bardzo szybko odpowiadają na pytania. Mailowo zawsze jest potwierdzenie 

-
- Praktykant
- Kontakt:
Nie mam właśnie szczęścia do połączeń z infolinią ZUS, a na adres e-mail COT pisałam w piątek i do dziś nie mam odpowiedzi - jeszcze do wyliczenia mam ok. tygodnia, ale szukam jakiejś wskazówki już wszędziedolga pisze:A ja proponuje zawsze z takimi pytaniami na COT ZUS dla pewności, bardzo szybko odpowiadają na pytania. Mailowo zawsze jest potwierdzenie

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Koleżanka korzysta z doradztwa pana Dariusz Surochowskiego. podobno kompetentny i szybko odpowiada.
link
https://doradzamozus.pl/o-mnie
link
https://doradzamozus.pl/o-mnie
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
To są właśnie takie dylematy, o których ciężko powiedzieć. Logicznie rzecz biorąc podstawę do chorobowego bierzesz z jednego pełnego (nowego) etatu tak? Także pewnie i trzynasta będzie brana tylko z tego etatu, ale może należałoby ją uzupełnić do pełnego etatu. Myślę, że najlepiej będzie poczekać jeszcze na odpowiedź z COTu.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Otrzymałam odpowiedź z COT, może się kiedyś komuś przyda:
(doprecyzuję tylko, że ta umowa, która została przedłużona obowiązywała od 01.02.2023 r.)
"W przedstawionym przez Panią przykładzie przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego zostanie uwzględnione wynagrodzenie pracownika za okres po zmianie wymiaru czasu pracy, tj. od stycznia do lutego 2024r. Do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia należy dodać "trzynastkę" w wysokości 1/11 kwoty otrzymanej za rok poprzedni po pomnożeniu tej kwoty przez współczynnik odpowiadający proporcji aktualnego wymiaru czasu pracy (0,75) do poprzedniego wymiaru czasu pracy (0,5).
Współczynnik ten wynosi 1.5 i został obliczony następująco:
0,75:0,5=1,5"
W taki też sposób będę liczyć, ale za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję!
(doprecyzuję tylko, że ta umowa, która została przedłużona obowiązywała od 01.02.2023 r.)
"W przedstawionym przez Panią przykładzie przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego zostanie uwzględnione wynagrodzenie pracownika za okres po zmianie wymiaru czasu pracy, tj. od stycznia do lutego 2024r. Do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia należy dodać "trzynastkę" w wysokości 1/11 kwoty otrzymanej za rok poprzedni po pomnożeniu tej kwoty przez współczynnik odpowiadający proporcji aktualnego wymiaru czasu pracy (0,75) do poprzedniego wymiaru czasu pracy (0,5).
Współczynnik ten wynosi 1.5 i został obliczony następująco:
0,75:0,5=1,5"
W taki też sposób będę liczyć, ale za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję!

Oprócz Podstawa wyn. chorobowego a zmiana etatu - Księgowość przeczytaj również:
Usługa transporyu sanitarnego
Preminiliarz ZFŚS
Nienależnie pobrane świadczenia w ramach KOORDYNACJI
jak to jest
opieka wytchnieniowa 2024
umowa o dzieło
fundusz alimentacyjny
program do prowadzenia środków trwałych
zgłoszenie zus
program do prowadzenia środków trwałych
Jaki paragraf
Pani Izabela Micyk Naczelnik Wydziału Informacji i Szkoleń w RIO Kraków namawia do łamania zasad rachunkowości
archiwizacja dokumentów dziennik f. alimentacyjny
otrzymanie od jednostki nadrzędnej budynku dokumentem PT
zwrot części odpłatności za pobyt w schronisku
przekształcenie MOPS w CUS