Opiekun tymczasowy/rodzina zastępcza - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 cze 2022, 14:05

Czy mieliście może taki przypadek?
Babcia przyjechała razem z wnukiem z Ukrainy w marcu, chłopiec jest już ponad rok sierotą całkowitą. Babcia ma dwa dokumenty (które są w tłumaczeniu właśnie) i prawdopodobnie mówią, że w/w jest opiekunem prawnym tego dziecka ale z tego co się orientuję to na Ukrainie nie ma czegoś takiego jak rodzina zastępca spokrewniona. Z kolei nasz sąd wydał postanowienie o ustanowieniu tej babci tylko opiekunem tymczasowym. Czyli reasumując, wiążącym jest postanowienie o opiek. tymcz.? :roll:
basiazpolsky
Praktykant
Od: 07 cze 2022, 13:46
Zajmuję się: ogólnopojęta pomoc

Napisano: 08 cze 2022, 8:00

Mam podobny przypadek i żadnej odpowiedzi czy to dziecko można traktować jako dziecko umieszczone z pieczy próbowałam pisać, dzwonić do Ministerstwa i nic.
Moje jest dzieckiem osieroconym zgodnie z decyzją Łuckiej Rady Miejskiej ma przyznany status dziecka osieroconego, a babcia jest opiekunem prawnym....

Pani, która pracuje w miejscowej szkole a pochodzi z Ukrainy twierdzi, że tam też Sąd wydaje takie postanowienia jak i u Nas.
Teraz nie wiadomo czy mam je wpisywać do rejestru czy też nie...
gosiad
Stażysta
Od: 26 sty 2016, 9:35
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2022, 13:42

gosiad pisze:
08 cze 2022, 8:00
Mam podobny przypadek i żadnej odpowiedzi czy to dziecko można traktować jako dziecko umieszczone z pieczy próbowałam pisać, dzwonić do Ministerstwa i nic.
Moje jest dzieckiem osieroconym zgodnie z decyzją Łuckiej Rady Miejskiej ma przyznany status dziecka osieroconego, a babcia jest opiekunem prawnym....

Pani, która pracuje w miejscowej szkole a pochodzi z Ukrainy twierdzi, że tam też Sąd wydaje takie postanowienia jak i u Nas.
Teraz nie wiadomo czy mam je wpisywać do rejestru czy też nie...
My też mamy takie przypadki, ministerstwo milczy. My zarejestrowałyśmy 2 takie rodziny.
Smora
Praktykant
Od: 17 lis 2021, 14:51
Zajmuję się: piecza zastępcza świadczenia

Napisano: 09 cze 2022, 9:16

Najgorsze jest to, że właśnie nie ma jasno sprecyzowanego jak i czy wprowadzać, pisałam zapytanie ale póki co cisza... Dokumenty nadal w tłumaczeniu więc nadal nic nie wiadomo.
A czy wypłacacie tym osobom 500+ czy jakieś inne świadczenia??
basiazpolsky
Praktykant
Od: 07 cze 2022, 13:46
Zajmuję się: ogólnopojęta pomoc

Napisano: 09 cze 2022, 9:20

Nie wypłacamy, bo nadal nie mam przekonania, że to dziecko zgodnie z art. 25 :(
gosiad
Stażysta
Od: 26 sty 2016, 9:35
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2022, 11:09

gosiad pisze: