opiekun usamodzielnienia
Re: opiekun usamodzielnienia
No to co to za usamodzielnienie - prosty plan i już po usamodzielnieniu. Powrót do domu, nie kontynuuje nauki, wyprawka albo odmowa i po zawodach.
Opiekuna usamodzielnienia wybiera przecież wychowanek/wychowanka a nie pracownik. Jesli osoba wskazana zgodzi się to zostaje opiekunem a jesli nie to szuka dalej. Nikt nikogo nie może zmusić do bycia opiekunem usamodzielnienia.
Ja jestem pracownikiem socjalnym u nas wygląda podobnie jeżeli wychowawca nie wyraża zgody na pozostanie opiekunem dla wychowanka to musi znaleźć jemu zastępstwo, może ktos z rodziny u nas jest tak coraz częściej
Nikt nikogo nie może zmusić do bycia opiekunem usamodzielnienia.W związku z tym,że procesem usamodzielnienia zajmują się mops,gops,pcpr to pracownicy tych firm poza przydzielaniem pieniędzy też powinni poznać trud bycia opiekunem.U mnie tak jest.Agni nie daj się,prawo jest po Twojej stronie.Do Kamy:to u Was coś jest nie tak.Wychowanek wybiera sobie opiekuna i to wychowanek może z niego zrezygnować.Ktoś tu idzie na straszną łatwiznę łamiąc prawo.Pozdrawiam.
AGNI Ty robisz to za darmo,a pracownicy z mop,pcpr robią to za kasę -gdzie ta sprawiedliwośc?
Opiekunem usamodzielnienia może zostać każdy pełnoletni wskazany przez usamodzielnianego pod warunkiem, że się na to zgodzi. W PCPRach tak często się zdarza i nikt z tego problemów nie robi. Wystarczy pisemna zgoda i bezpośredni kontakt z pracownikiem socjalnym (ewentualnie koordynatorem) w zależności od tego kto sprawuje pieczę nad daną osobą.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czy macie może przykładowy plan usamodzielnienia wychowanka który moglibyście przesłać na mail? Oczywiście bez danych osobowych.
Oprócz opiekun usamodzielnienia - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
literatura
Standardy ....
tworzenie placówki dla 14
zaśw. o niekaralności
POMOCY!!!!
POMOCY!!!!!
co robić?-poradźcie!
Przyczyny umieszczenia w Placówce
rozdzielenie rodzeństwa przyrodniego
dyżury z wychowankami
jak stworzyć DDPS
jak stworzyć dzienne miejsce pobytu dla osób starszych taki DDPS,macie takowy na swoim terenie
zarobki
dlaczego nie mogę pisać w wątku, temacie
programy profilaktyczne
a kto zjechał na mniejszy wymiar godzin?