opinia o rozłożeniu na raty

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
aneta83

opinia o rozłożeniu na raty

Post autor: aneta83 »

Witam mam dłużnika który napisał podanie o rozłożenie na raty, owd nie można zrobić znim wywiadu ( nie stawia się) sam opisał swoją sytuację nie jest zarejestrowany, ale płaci od ponad 6 miesięcy prawie pełne kwoty tyle że nie przez komornika. Czy mogę dać mu szansę na spłate w ratach?
aneta83

Re: opinia o rozłożeniu na raty

???????????
aneta83

Może ktoś sie podzieli radą>> JAk praktykujecie?
aneta83

??/
aneta83

wracając do powyższego, czy jeśli dłuznik stara się płacić co miesiąc od ponad 6 miesięcy ale jest nieuchwytny tzn. jak informuje owd nie stawia się na wywiad to czy ja jako oww mogę wysłać mu taką informację, że decyzja o rozłożeniu na raty nie będzie wydana do czasu aż stawi się na wywiad , czy nie mogę tego od niego żądać?
kiedy znowu wolne

Post autor: kiedy znowu wolne »

Tak, chociażby dlatego, że musisz rozpoznać jego sytuację a bez wywiadu nie jest to możliwe.
Poza tym może być tak, że on już nie przebywa w tamtym miejscu zamieszkania (jest np. za granicą).
amika

Post autor: amika »

robię tak , przeprowadzam wywiad
i w decyzji informuje Pana ze do tej pory nie wykazywał chęci by spłacić zadłużenie a jego sytuacja materialna nie gwarantuje stałych wpłat, wobec tego odmawiam rozłożenia na raty

jednocześnie informuje go ze może w każdej chwili wpłacać dowolne kwoty do komornika.

uzasadnienie poparte jest wieloletnimi złymi doświadczeniami z wywiązaniem się z pierwszej raty płatności
Awatar użytkownika
Małgosia W.
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Małgosia W. »

a ja rozkładam na raty. Spokojnie. Mam w ten sposób kilku dłużników którzy pospłacali kilka okresów świadczeniowych. Im lecą odsetki więc nie mój ból. Wole raty niż nic. A jak nie spłaca to wtedy wysyłam do US TW
.
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
aneta83

No dobrze ale czy moge wysłac mu, żeby udał się na wywiad i dopiero otrzyma decyzje o ratach? bo to, że płaci przez 6 miesięcy nie gwarantuje ,że dalej tak będzie..
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

a na jakiej podstawie chcesz z nim wywiad robić?
Rozeznanie sytuacji i tyle
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ