opinie dla fundacji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 17 lut 2014, 16:47

będę bardzo wdzięczna o przesłanie interpretacji na maila [email protected]
~Julka

Napisano: 17 lut 2014, 17:20

Jak nie wolno to nie wolno, czy już całkiem oczy zaszły papierami, z tej samej przyczyny nie sporządzacie opinii, z jakiej nie wydajecie prawa jazdy, nie wydajecie pozwolenia na budowę i nie udzielacie ślubów – NIE MACIE TAKICH UPRAWNIEŃ!
~Adam

Napisano: 17 lut 2014, 19:38

a co z informacjami,opiniami np. dla PCPR
~zainteresowany

Napisano: 17 lut 2014, 21:18

a ja zrobię opinie wbrew przepisom, chcę żeby moja rodzina dostała wsparcie od fundacji na leczenie dziecka
~oooo

Napisano: 17 lut 2014, 22:40

brawo Adam, trafne porównanie, równie dobrze OPS mógłby wydawać licencje sternika hehe
OPS nie ma uprawnień do wydawani opinii, w tym także dla PCPR.
~Ania

Napisano: 18 lut 2014, 10:03

dziękuje za odpowiedź ale jeśli twierdzi że nie wydawał opinii tylko informacje na prośbę PCPR działając na szkodę rodziny zastępczej cyt.:

\"GOPS przy wydawaniu decyzji,opinii czy też stanowisk w określonych kwestiach nie tylko korzysta z dokumentów pisanych ale także stanowisk i opinii oferowanych przez środowisko w którym żyją określone osoby.Osoby, któr przekazywały negatywne informacje odmawiały potwierdzenia zgłaszanych faktów na piśmie.\"-tzn.plotki?

~zainteresowany

Napisano: 18 lut 2014, 12:16

Jest to problematyczna sprawa, bo jak wyżej napisano nie mamy uprawnień do wydawania opinii. By pomóc osobom, które starają się o wsparcie fundacji wydajemy zaświadczenia (na wniosek klienta) o tym czy korzysta z pomocy społecznej ew. z jakich świadczeń. Może też skorzystacie z takiego rozwiązania.
~start

Napisano: 18 lut 2014, 12:46

Proszę wrzućcie tu tą interpretację MPiPS
~ola

Napisano: 18 lut 2014, 19:02

Moi drodzy nie zamieszczę tu pisma, bo na tym forum się nie da wstawić skanu a przepisywać nie mam czasu. Sedno sprawy opiera się na art. 100 ust. 2 uops, który nie zezwala na zbieranie danych w każdym przypadku lecz tylko gdy jest to niezbędne do przyznania lub odmowy przyznania świadczenia. MPiPS wskazuje, że z tego powodu OPSy nie mają uprawnień do zbierania informacji o sytuacji materialno - bytowej rodzin i przekazywania ich organizacjom pozarządowym, stowarzyszeniom, fundacjom itp.

Rozwiązanie opisane przez start jest dobrym wyjściem w tej sytuacji.

Dal nieusatysfakcjonowanych:

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Departament Pomocy i Integracji Społecznej
ul. Nowogrodzka 1/3/5
00‐513 Warszawa

e‐mail: [email protected]
~Ania D.

Napisano: 19 lut 2014, 11:59

Aniu D. bardzo proszę wyślij mi ten skan na pocztę, bo mam naglącą sprawę z wydaniem opinii właśnie dla fundacji. Mój mail: [email protected]
Z góry dziękuję
~Tola

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x