opis konta 750-PILNE
opis konta 750-PILNE
Bardzo przepraszam, ale mam kontrolę i muszę szybko zaktualizować w polityce opis konta 750. Chodzi o to, że od 2013 roku odsetki od FA księguję na koncie 750 a nie na koncie 720-niestety nie zmieniłam tego w polityce, jeśli zrobię to dzisiaj nie opiszą tego jako błąd. Niestety nie mam żadnego aktualnego komentarza do planu kont, może ktoś z was taki posiada i może w kleić opis konta 750. BARDZO MoCNO dZiękuję
Re: opis konta 750-PILNE
Konto 750 - "Przychody finansowe"
Konto 750 służy do ewidencji przychodów finansowych.
Na stronie Ma konta 750 ujmuje się przychody z tytułu operacji finansowych, w szczególności przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, przychody z udziałów i akcji, dywidendy oraz odsetki od udzielonych pożyczek, dyskonto przy zakupie weksli, czeków obcych i papierów wartościowych oraz odsetki za zwłokę w zapłacie należności, dodatnie różnice kursowe.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 750 powinna zapewnić wyodrębnienie przychodów finansowych z tytułu udziałów w innych podmiotach gospodarczych, należne jednostce odsetki.
W końcu roku obrotowego przenosi się przychody finansowe na stronę Ma konta 860 (Wn konto 750).
Na koniec roku konto 750 nie wykazuje salda.
Konto 750 służy do ewidencji przychodów finansowych.
Na stronie Ma konta 750 ujmuje się przychody z tytułu operacji finansowych, w szczególności przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, przychody z udziałów i akcji, dywidendy oraz odsetki od udzielonych pożyczek, dyskonto przy zakupie weksli, czeków obcych i papierów wartościowych oraz odsetki za zwłokę w zapłacie należności, dodatnie różnice kursowe.
Ewidencja szczegółowa prowadzona do konta 750 powinna zapewnić wyodrębnienie przychodów finansowych z tytułu udziałów w innych podmiotach gospodarczych, należne jednostce odsetki.
W końcu roku obrotowego przenosi się przychody finansowe na stronę Ma konta 860 (Wn konto 750).
Na koniec roku konto 750 nie wykazuje salda.
Oprócz opis konta 750-PILNE - Księgowość przeczytaj również:
termin płatności a składki zus
informacja na temat osoby szkolącej
Dzienny Dom Pomocy Społecznej
sprawozd. KDR
jaki paragraf wydatków
PILNE !!!
1 dzwonek
FUndusz alimantacyjny
odprawa
rozdzielenie jednostek
przekazanie majątku ruchomego innej jednostce