W sierpniu 2014r zawarliśmy umowę zlecenie z osobą która nie miała innej umowy więc my zgłosiliśmy ją obowiązkowo do ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych. We wrześniu osoba ta poinformowała nas że z dniem 1 września 2014r podpisała umowę o pracę z innym pracodawcą z wynagrodzeniem wyższym niż minimalne. W związku z tym my od 01.09.2014 zmieniamy zasady ubezpieczenia z tytułu umowy zlecenia wyrejestrowując tą osobę z ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych a zgłaszając tylko do zdrowotnych. Wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenie za sierpień wypłacimy dopiero we wrześniu. Moje pytanie brzmi czy od tego wynagrodzenia potrącić składki społeczne i zdrowotne (czyli takie jakim ubezpieczeniom podlegała w sierpniu) czy potrącić tylko składkę zdrowotną (wg zgłoszenia wrześniowego).
Proszę o odpowiedz
termin płatności a składki zus
Re: termin płatności a składki zus
zus odpowiedział mi tak: co myslicie
Jeżeli osoba w miesiącu sierpniu podlegała do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, od 1 września podlega tylko do ubezpieczenia zdrowotnego i we wrześniu zostanie wypłacone wynagrodzenie za sierpień, to od wypłaconego wynagrodzenia należy naliczyć składki na ubezpieczenia społeczne i na ubezpieczenie zdrowotne.
W dokumentach rozliczeniowych za miesiąc wrzesień osoba będzie wykazana na raporcie:
- ZUS RCA z kodem tytułu ubezpieczenia 30 00 x x i przychodem wypłaconym za miesiąc sierpień,
- ZUS RZA z kodem tytułu ubezpieczenia 04 11 x x i jeżeli we wrześniu nie zostanie wypłacone wynagrodzenie za miesiąc wrzesień, to należy wykazać podstawę i składkę "0".iedział mi tak:
Jeżeli osoba w miesiącu sierpniu podlegała do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, od 1 września podlega tylko do ubezpieczenia zdrowotnego i we wrześniu zostanie wypłacone wynagrodzenie za sierpień, to od wypłaconego wynagrodzenia należy naliczyć składki na ubezpieczenia społeczne i na ubezpieczenie zdrowotne.
W dokumentach rozliczeniowych za miesiąc wrzesień osoba będzie wykazana na raporcie:
- ZUS RCA z kodem tytułu ubezpieczenia 30 00 x x i przychodem wypłaconym za miesiąc sierpień,
- ZUS RZA z kodem tytułu ubezpieczenia 04 11 x x i jeżeli we wrześniu nie zostanie wypłacone wynagrodzenie za miesiąc wrzesień, to należy wykazać podstawę i składkę "0".iedział mi tak:
myślę ze powiedział dobrze w we wrześniu składamy 2 raporty.
alina wielkie dzięki tak zrobiłam podpiełam to wyjaśnienie pod liste i tyle...
Oprócz termin płatności a składki zus - Księgowość przeczytaj również:
staż pokl
CHOROBOWE
ryczałt dla asystenta
zakup środka trwałego
opłaty zastępcze za DPS
nadpłata w Zus
macierzyński
Księgowość fundacji i stowarzyszeń działających w pomocy spo
informacja na temat osoby szkolącej
Dzienny Dom Pomocy Społecznej
sprawozd. KDR