Witam.Do tych co dowozili posiłki do szkół.Jak rozwiążecie teraz problem dowozu posiłków dla uczniów ,gdyż według nowego programu nie ma możliwości pokrywania tego ze środków przeznaczonych na program.
Nikt nie ma problemu z dowozem posiłków do szkół? Nie wiem czy mozna to zrobić ze środków własnych przeznaczonych na program, czy musza to być środki własne poza programowe. A jesli tak w jaki sposób ujmować to w sprawozdaniach.Pomóżcie coś bo mam sie wypowiedzieć na komisji.
Też mnie to interesuje.Na początku Programu jest niby mowa, że przewiduje się środki na transport posiłków.A w dalszej części cały czas piszą o transporcie w przypadku dowozu posiłków do domu dla ludzi starszych. Może ktoś na szkoleniach coś się o tym dowiedział,dopytał?.Stworzą coś,albo przerobią z poprzedniego Programu a nie napiszą jasno.
My dowozimy posiłek do dwóch szkół i od 02.01.2019 r. będziemy dalej dowozić na tych samych zasadach co w 2018 r.
Przecież żadna szkoła gdzie nie ma stołówki od 02.01.2019 r. nie uruchomi nowej stołówki.
Owszem założeniem nowego programu na lata 2019-2023 jest aby jak najwięcej szkół utworzyło stołówki, żeby uczeń danej szkoły mógł zjeść ciepły posiłek.
cyt. z programu
"Istotnym elementem Programu jest zapewnienie dzieciom i młodzieży w wieku
szkolnym zjedzenia gorącego posiłku przygotowanego w stołówce szkolnej. Takie
rozwiązanie daje bowiem większą kontrolę nad jakością kupowanych produktów,
z których przygotowywane są posiłki, oraz nad procesem ich przygotowywania."
Jeżeli chodzi o ponoszenie kosztów na dowóz to my jeżeli z dotacji nie będzie można w 2019 r. to mamy zaplanowane w budżecie na 2019 r. środki własne na dowóz posiłków.
Ale zauważ ,że dowóz posiłków masz tylko w module dla osób dorosłych ,a nie ma nic na temat dowozu posiłków dla dzieci i młodzieży.Tak zresztą mówił na szkoleniu Pan Bartek Mazurkiewicz
W obecnym programie na lata 2014-2020 też nie ma mowy o dowozie posiłków dla uczniów do szkół, a dowozimy i otrzymujemy jeszcze na ten dowóz dotację z UW.
Zobaczymy co zrobi UW i co napisze w decyzji przyznającej dotację dla gmin.
W załącznikach do Umowy było takie zdanie,,dopuszcza się możliwość finansowania w ramach programu ze środków własnych gminy kosztów transportu".I nie było mowy o dotacji na ten cel.