Witajcie. Po pierwsze wszystkiego dobrego....A po drugie...Walczę obecnie z art. 193 ust. 3: opłata za pobyt dziecka w pieczy wnoszona przez osoby dysponujące dochodem dziecka. Ruszyliście może już ten problem. Ja myślałam, że wysyłać rodzinom zastępczym wszczęcie w sytuacji gdy dysponują dochodem dziecka. Po postępowaniu ustalić opłatę w wys. do 50% tego dochodu. Mam tylko dziwne przeczucie: np: dziecko ma alimenty 400zł; wytrącamy rodzinie zastępczej już 50% od pomocy a teraz mam im nakazać zwrot kolejnych 50%? Czyli dochodu dziecka jakby nie mieli....jakiś kanał...A może u macie jakiś pomysł....
To jak to w końcu będzie? Jesli dziecko jest pełnoletnie i przebywa w rodzinie zastępczej to w przypadku braku mozliwości ściagnięcia od rodziców biologicznych odpłatności za pobyw w pieczy to ono pokrywa swój pobyt w pieczy lub osoby dysponujące jej dochodem natomiast nie pomniejsza się świadczenia o 50% tego dochodu jak w przypadku osób małoletnich?
To jak to w końcu będzie? Jesli dziecko jest pełnoletnie i przebywa w rodzinie zastępczej to w przypadku braku mozliwości ściagnięcia od rodziców biologicznych odpłatności za pobyw w pieczy to ono pokrywa swój pobyt w pieczy lub osoby dysponujące jej dochodem natomiast nie pomniejsza się świadczenia o 50% tego dochodu jak w przypadku osób małoletnich?
A jak to jest w przypadku osób przed 18 rokiem życia? Też w stosunku do nich stosujemy art. 193? Jak nalezy to interpretować? A placówki? Zapis tego artykułu dotyczy zarówno małoletnich jak i pełnoletnich?
osoby dysponujące dochodem dziecka - dot. dzieci, czyli do 18 r. życia, później wychowankowie sami dysponują swoim dochodem, dlatego ponoszą opłatę za dalszy pobyt w rodzinie zastępczej. W przypadku dzieci (do 18) gnębimy rodziców biologicznych. Dochodem dziecka do 18 dysponują rodzice zastępczy, ale pomniejszamy im pomoc o 50 % dochodu dziecka, a więc nie ustalamy im opłaty. W placówce osoba dysponująca dochodem dziecka (np. opiekun prawny) ponosi opłatę. Po 18 ten wychowanek, oczywiście zawsze staramy sie opłatę ustalić rodzicom biologicznym