odesłać, ja bym nie wydawała decyzji, bo podlega jak już pisałam zgodnie z ustawą pod gminę ostatniego miejsca zameldowania/ schronisko, noclegownia nie zalicza się do zamieszkiwania mieszkalnego/szkoda, że mamy wolne, bo bym Ci podała art. , ale jak idziesz do prawnika to on Ci powie.
udzielenie pomocy w formie schronienia i posiłku może być udzielone tylko przez ops miejsca pobytu, zgodnie ze 101.3. a później wysłać wniosek o refundację do ops ostatniego meldunku. jak gmina ostatniego meldunku ma wydać decyzję w sprawie udzielenia schronienia na odległość? jak dostaję takie wnioski to uznaję się za niewłaściwy miejscowo organ i odsyłam z powrotem.
~p: piszesz głupoty. Gmina ostatniego miejsca zameldowania wydaje decyzje na podstawie otrzymanego wywiadu i dokumentów od gminy pobytu. Ona decyduje i wyraża zgodę na pokrycie kosztów i w jakiej formie ta pomoc będzie świadczona.
magda, do twojego poziomu zniżał się nie będę. nie wyrażę więc zdania na temat twoich wpisów. przyślij mi taki wywiad z wnioskiem na przyznanie posiłków i schronienia, to ci go jeszcze szybciej odeślę z odpowiednim uzasadnieniem.
do ~p: nie sądzę, trzeba dobrze znać ustawę o pomocy społecznej i KPA, w uzasadnieniach literę prawa!!!
i nie ma o co się spierać, ja pracuję po to ,żeby bezdomny, który przebywa w mojej miejscowości miał zapewnione schronienie , podstawowe potrzeby i szansę wyjścia z bezdomności . Pracę z bezdomnymi, świadczoną im pomoc traktuję poważnie , to nie jest walka o pieniądze z OPS ami, bo uważam w świetle ustawy jej nie ma, nasza praca z bezdomnymi to ,,Pomocna dłoń,,, która daje szansę na integrację i powrót do społeczności