opłata za usługi w śds - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 paź 2012, 23:22

czy u was w śds naliczacie opłatę za usługe świadczoną w formie dojazdów. czy macie tylko opłatę za pobyt czyli 250%kryterium
~pawcio

Napisano: 27 paź 2012, 18:48

tylko opłatę za pobyt
~Gosia

Napisano: 27 paź 2012, 22:00

możesz mi powiedzieć jedną rzecz: a mianowicie mam uczestnika który mieszka z synem (on tez jest naszym uczestnikiiem)ale nie zgadzają się w kwestii pieniędzy, i każde z nich (pomimo tego że mieszkają wspolnie )nie chce być uważani za rodzine każdy żyje na własny rachunek. czy mam ich liczyć razem czy osobno.????? dodam że uczestnik ma wysoką emeryturę a syn tylko rente socjalną i zas.pielęgnacyjny.
~socjalny

Napisano: 29 paź 2012, 10:49

licz każdego jako samotnie gospodarującego. Zapewne wówczas ojciec będzie płacił za pobyt.
~Ania II

Napisano: 29 paź 2012, 16:38

ok ale co pisać w uzasadnieniu
~SOCJALNY

Napisano: 09 lis 2012, 15:21

a co robicie jeśli ktoś nie płaci za pobyt w ŚDS, czymożna uchylić decyzję albo chociaż nowej nie wydać?
~ataga

Napisano: 09 lis 2012, 17:34

w zaszłym roku mieliśmy uczestnika który nie płacił, mimo znacznej renty, opłatę podzielono na części i uczestnik spłacał w ratach, ale nie my decydowaliśmy o takiej formie - decyzja zapadła odgórnie (rodzinę postraszono komornikiem kwota przekraczała 800 zł)
~Zofia

Napisano: 13 lis 2012, 14:56

Pawcio - opłatę za usługi możesz pobierać zgodnie z - art. 51b. 1. Odpłatność miesięczną za usługi świadczone w ośrodkach wsparcia osobom z zaburzeniami psychicznymi, ustala się w wysokości 5 % kwoty dochodu osoby samotnie gospodarującej lub kwoty dochodu na osobę w rodzinie, jeżeli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie przekracza kwotę 250 % odpowiedniego kryterium dochodowego, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1 i 2. ustawy o pomocy społecznej.
A to co jest zawarte w usługach świadczonych przez dany ŚDS to jest inna sprawa.
~socjalnaLUB

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x