możesz mi powiedzieć jedną rzecz: a mianowicie mam uczestnika który mieszka z synem (on tez jest naszym uczestnikiiem)ale nie zgadzają się w kwestii pieniędzy, i każde z nich (pomimo tego że mieszkają wspolnie )nie chce być uważani za rodzine każdy żyje na własny rachunek. czy mam ich liczyć razem czy osobno.????? dodam że uczestnik ma wysoką emeryturę a syn tylko rente socjalną i zas.pielęgnacyjny.
w zaszłym roku mieliśmy uczestnika który nie płacił, mimo znacznej renty, opłatę podzielono na części i uczestnik spłacał w ratach, ale nie my decydowaliśmy o takiej formie - decyzja zapadła odgórnie (rodzinę postraszono komornikiem kwota przekraczała 800 zł)
Pawcio - opłatę za usługi możesz pobierać zgodnie z - art. 51b. 1. Odpłatność miesięczną za usługi świadczone w ośrodkach wsparcia osobom z zaburzeniami psychicznymi, ustala się w wysokości 5 % kwoty dochodu osoby samotnie gospodarującej lub kwoty dochodu na osobę w rodzinie, jeżeli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie przekracza kwotę 250 % odpowiedniego kryterium dochodowego, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1 i 2. ustawy o pomocy społecznej.
A to co jest zawarte w usługach świadczonych przez dany ŚDS to jest inna sprawa.