dec. wygaśnięcie - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 lis 2012, 11:44

W jaki sposób dostarczacie decyzje wygasające z powodu zgonu otrzymują ŚDS a/a i...?
~PCPR

Napisano: 13 lis 2012, 15:25

to jest odwieczny problem wszystkich instytucji, ponieważ zgodnie z kpa w decyzji musi być adresat, a jak napisać decyzję do człowieka, który już zmarł a tym bardziej ją doręczyć. Każdy prawnik ma w tej kwestii swoją interpretacje, ale ja nigdzie nie znalazłam odpowiedzi, może ktoś inny się wypowie.
Tam najtrudniej iść naprzód, skąd już wszyscy wracają.
socjalnaLUB
Praktykant
Od: 24 lip 2012, 21:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2012, 17:04

Nie ma czegoś takiego jak decyzja \"wygaszająca\' może być umarzająca lub uchylająca. Jeżeli wygasa decyzja to nic się nie robi. W ŚDS uczestnicy kierowani są na jakiś okres. Jeżli po tym czasie nie zwróci się nikt z prośbą o dalsze uczeszczanie to poprostu sprawy nie ma.
Natomiast jeżeli klient umrze w trakcie trwania okresu na jaki został skierowany, to po 10 dniach nieobecności można przyjąć następną osobę z listy rezerwowej. Ja bym nie wydawał, żadnych decyzji w takiej sprawie, tylko włożył do dokumentów akt zgonu i tyle.
~Maciek

Napisano: 14 sty 2013, 11:55

Dokładnie tak , jak twierdzi Maciej. Po zgonie decyzja sama wygasa, bo jest bezprzedmiotowa.
~maja 2

Napisano: 06 lut 2013, 15:07

niektóre ośrodki stwierdzają wygaśnięcie decyzji z uwagi na bezprzedmiotowość decyzji i konieczność wyeliminowania z obrotu prawnego decyzji, która nie może być wykonana ze względu na zgon osoby której dotyczy
art 162 § 1 i § 3 kpa

Taka decyzja nie ma adresata, ponieważ osoba przestaje być podmiotem prawa i nie może być stroną postępowania administracyjnego.
Wskazuje się podmiot którego dotyczyła w sentencji, nr aktu zgonu, datę wygaszenia.

kopia do akt pr. soc. i do osrodka, bez adresata, bo to bez sensu
~~dk

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x