opłata za wynajem - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 13 maja 2016, 13:54

do aga1
odpowiedź masz w treści uzasadnienia powyższego wyroku
Rozpoznając ponownie sprawę organy administracji dokonają rzetelnych ustaleń w zakresie stanu faktycznego sprawy z uwzględnieniem wskazań zawartych w uzasadnieniu niniejszego wyroku. W szczególności ustalą rzeczywiste wydatki mieszkaniowe, jakie ponosi skarżąca w związku z utrzymaniem prowadzonego przez siebie gospodarstwa domowego, uwzględniając w szczególności kwotę czynszu najmu oraz wysokość innych opłat, które skarżąca rzeczywiście ponosi.
moim zdaniem każdorazowo trzeba dokładnie czytać treść załączonych do wniosku tytułów prawnych (umów najmu , podnajmu) ponieważ to z treści w/w umów jasno wynika jakie rzeczywiste opłaty w związku z utrzymaniem zajmowanego lokalu ponosi najemca.
brodafix

Napisano: 13 maja 2016, 13:57

Należy przy tym uznać za nieporozumienie wyjaśnienie innego sposobu ustalenia kwoty czynszu, zaprezentowane w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Organ stwierdził bowiem, że "zaliczenie wydatków w każdej wysokości przy ustalaniu dodatku mieszkaniowego byłoby sprzeczne z zasadami racjonalności w gospodarowaniu środkami przeznaczonymi na dodatki mieszkaniowe".
brodafix

Napisano: 17 maja 2016, 10:20

Dziękuję serdecznie bro dafix za Twoje komentarze, ale mam jeszcze jedną prośbę:
czy mógłbyś ustalić wydatki do naliczenia dm w następującej sytuacji:
jest umowa najmu lokalu (lokal własnościowy o powierzchni 45 mkw.w zasobach Spółdzielni Mieszkaniowej), w której jest zapis :"czynsz najmu strony ustalają w wysokości 290zł. Czynsz najmu płatny do rąk Wynajmującego.do dnia...
oraz strony ustalają, iż wszelkie koszty i świadczenia związane z eksploatacją lokalu podczas trwania umowy najmu ponosić będzie najemca."
Do wniosku dołączono zawiadomienie Spółdzielni o wysokości opłat : c.o. – 112zł, eksploatacja 76zł, fundusz remontowy 60zl. wywóz śmieci 24zł
Na pierwszej stronie wniosku Spółdzielnia w punkcie 12 wpisała: czynsz 272zł. i woda 90zl.
Razem 362zł.
Stawka gminna dla takiego lokalu (współczesny standard z c.o. w strefie centralnej) wynosi 8,10zł./mkw.
Bardzo proszę również inne osoby o wypowiedzi.
aga1

Napisano: 18 maja 2016, 12:00

ja porównuję czynsz dla właściciela "tzw.do łapy" do stawki gminnej i doliczam media :evil: czytałam wyrok, poza tym 2 razy miałam SKO i uwalało mi pisząc, że nie doliczałam "innych ponoszonych wydatków". Tak, że już nie kopię się z koniem. :roll:
tekla

Napisano: 24 maja 2016, 14:05

A czy mogę poprosić o dokładniejsze wytłumaczenie tej kwestii? Bo trochę się gubię... :? Dziękuję
:-)

Napisano: 24 maja 2016, 14:54

do: :-) zobacz proszę na forum parę postów poniżej
może ktoś pomoże
autor: slapi » 23 maja 2016, 7:47
brodafix

Napisano: 30 maja 2016, 13:35

Może jestem głupia...ale naprawdę już się pogubiłam...
opłata eksploatacyjna wynosi 107,88 zł czynsz 207,35 zł + woda 104,19 zł. Razem 311,54 zł to potwierdził zarządca.
Porównuję do stawek Gminy i mam opłaty eksploatacyjne = 107,56 zł. Pani wynajmuje mieszkanie i płaci czynsz dla właściciela lokalu w wysokości 400 zł plus opłaty za energię elektryczną i zużycie wody. Co ja mam teraz porównać do czego....głównie chodzi o te 400 zł :cry:

Napisano: 30 maja 2016, 13:55

(czynsz 207,35 zł + 400 zł) porównujesz do stawki gminnej
brodafix

Napisano: 30 maja 2016, 13:56

+ dodajesz wszystkie pozostałe wydatki które się dodać powinno ( to chyba jasne)
brodafix

Napisano: 30 maja 2016, 15:39

tak...to jasne,czyli jeśli stawka gminna mi wychodzi 107,56 zł czyli do tej stawki dodaje pozostałe opłaty, czyli wodę? :roll: no jak nigdy zbaraniałam,az mi głupio :oops:

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x