opłaty wnosi matka
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne
- Kontakt:
opłaty wnosi matka
Mam Klientkę która wyprowadziła się od rodziców i zamieszkuje sama w wynajmowanym mieszkaniu. Wszystkie opłaty za mieszkanie ponoszą rodzice. Sama klientka ma niewielki dochód z tytułu renty socjalnej. Umowa najmu jest na wnioskodawcę. Czy przyznać dodatek?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: opłaty wnosi matka
hmmm...jeśli w umowie jest zapis ze oplaty ponosi najemca to tak...ale jezeli oplaty ponosza rodzice...hmmm i sami o tym oswiadczyli to raczej odpadaJagoda666 pisze: 19 lis 2020, 13:18 Mam Klientkę która wyprowadziła się od rodziców i zamieszkuje sama w wynajmowanym mieszkaniu. Wszystkie opłaty za mieszkanie ponoszą rodzice. Sama klientka ma niewielki dochód z tytułu renty socjalnej. Umowa najmu jest na wnioskodawcę. Czy przyznać dodatek?
-
- Stażysta
- Kontakt:
na co się powołać?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zakładam, że w umowie nie jest to sprecyzowane. Ja bym uznała pieniądze od rodziców za dochód pani wnioskodawczyni (wymagane oświadczenie jej, że otrzymuje pomoc finansową od rodziców w takiej a takiej kwocie łącznej).
Jeśli jednak w umowie najmu jest zapis, że rodzice są zobowiązani do zapłaty za wynajem (w co wątpię), to wtedy faktycznie córka nie ponosi kosztów mieszkania...
Jeśli jednak w umowie najmu jest zapis, że rodzice są zobowiązani do zapłaty za wynajem (w co wątpię), to wtedy faktycznie córka nie ponosi kosztów mieszkania...
-
- Stażysta
- Kontakt:
klienta dołączyła do wniosku potwierdzenia przelewów konta matki. Dodatkowo mam to na oświadczeniu. Jeśli uważacie że odmowa to podpowiedzcie na jakiej podstawie? z góry dziękuję za pomoc.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Trudno tu o idealną podstawę prawną ale jeżeli już miałabym coś wskazać to art. 6 ust 2 i 3 bo jest tam mowa o tym, że wydatki powinna ponosić osoba, która ubiega się o dodatek.
Jagódko - a inaczej do sprawy już nie można podejść? Może jest jeszcze szansa?...
Jagódko - a inaczej do sprawy już nie można podejść? Może jest jeszcze szansa?...
-
- Stażysta
- Kontakt:
Właśnie chodzi o to że idę w kierunku przyznania. Ja nie widzę podstawy prawnej dla odmowy.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
No...nie wiem...."klienta dołączyła do wniosku potwierdzenia przelewów konta matki. Dodatkowo mam to na oświadczeniu" jeżeli to masz juz jest podstawa do tego...by się przyczepić niestety...niepotrzebnie to dołączyła...ale jesli juz to masz to niestety wnioskodawca nie ponosi wydatków...chcieli pewnie udokumentowac to, ze corce ciezko jest samej oplacac wszystko, niestety wyszlo to na ich niekorzyść ...ja uważam tak jak Klara27...Jagoda666 pisze: 20 lis 2020, 9:56 Właśnie chodzi o to że idę w kierunku przyznania. Ja nie widzę podstawy prawnej dla odmowy.
Oprócz opłaty wnosi matka - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
jak to rozumiec ?
podstawa prawna do dodatku WSTECZ
wnioskodawca- zatrudnina jako księgowa
pismo
aktualne?
co tu liczyć do dochodu ?
Wspólnota mieszkaniowa nie chce dodatków?
Archiwizacja w Dodatkach Mieszkaniowych?
dodatek wstecz....
utrata prawa do lokalu
składka zdrowotna
Wynajmowanie domu jednorodzinnego
zajecie komornicze dodatku mieszkaniowego
kilka pytań
czy mozna z ryczałtu zrezygnowac na rzecz dm?
dm wstecz dla osoby która wcześniej nie korzystała?