Wynajmowanie domu jednorodzinnego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śW
- Kontakt:
Wynajmowanie domu jednorodzinnego
Witam pierwszy raz mam taki przypadek wnioskodawca jest osoba wynajmująca dom jednorodzinny wydatki to czynsz 1500 zł, odpłatność na wodę 129,03 zł oraz odpłatność za śmieci 130,00 zł= 1759,03 zł(łączna kwota wydatków )
Natomiast dochód z ostatnich 3 miesięcy wyniósł 13 982,19 zł na osobę 932,15 zł
kwota przyznanego dodatku wyszła 724,09 zł . Czy wy tez wypłacacie takie duże kwoty przyznanych dodatków mieszkaniowych jestem w szoku
kwota przyznanego dodatku wyszła 724,09 zł . Czy wy tez wypłacacie takie duże kwoty przyznanych dodatków mieszkaniowych jestem w szoku
-
- Referent
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: Wynajmowanie domu jednorodzinnego
trzeba porównać wydatki do stawki gminnej
czynszu nie bierzemy pod uwage
czynszu nie bierzemy pod uwage

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Te 1500 zł należało obniżyć do wys. stawki czynszu obowiązującego w Twojej gminie. Liczenie 1759,03 zł jako wydatek to zbrodnia przeciwko finansom gminy.
A opłata za śmieci aby też nie za duża?

-
- Stażysta
- Kontakt:
Ten wynajmowany dom nie wchodzi w skład mieszkaniowy zasobu gminy to zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt. 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych
Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
EW takim przypadku czynszu nie wliczam do wydatków tylko opłata za wodę i śmieci
Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
EW takim przypadku czynszu nie wliczam do wydatków tylko opłata za wodę i śmieci
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
robisz działanie: mnożysz metry przez stawkę za 1m2 w zasobie Twojej gminy uwzględniając zmniejszenia i zwiększenia w stawce za 1 m2. To, co wyjdzie dodajesz do pozostałych opłat odejmując odstępne dla właściciela. Gospodarstwo 5cioosobowe wychodzi na to, tak? To 26 zł za śmieci? O.o
-
- Stażysta
- Kontakt:
nie do końca tak jest przecież dany dom nie należy do zasobów gminy wiec czynsz nie jest brany pod uwagę
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Myślę, że dobrze trzeba się wczytać w art. 6 ust. 6 i brać pod uwagę tytuł prawny i Rozporządzenie do ustawy. § 2 ust 1 pkt 1. Moim zdaniem trzeba przyrównać i odstępnego wtedy pewnie nie weźmiesz pod uwagę bo stawka za m2 przy odstępnym będzie wyższa niż to, co wyjdzie, gdyby lokal/dom wchodził w skład zasobu gminy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
? jeśli jest to cały dom jednorodzinny to powierzchnia normatywna odpowiednia?Arleta 22 pisze: 18 lis 2020, 12:44 Witam pierwszy raz mam taki przypadek wnioskodawca jest osoba wynajmująca dom jednorodzinny wydatki to czynsz 1500 zł, odpłatność na wodę 129,03 zł oraz odpłatność za śmieci 130,00 zł= 1759,03 zł(łączna kwota wydatków )
jeśli dla 5 osób to 65 m2 --lub zwiększona o 30% = max 84,50 m2. ? Art 5 + ewentualne zwiększenie o 15m2 jeśli niepełnosprawność odpowiednia.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też tak uważam.Klara27 pisze: 19 lis 2020, 14:35 Myślę, że dobrze trzeba się wczytać w art. 6 ust. 6 i brać pod uwagę tytuł prawny i Rozporządzenie do ustawy. § 2 ust 1 pkt 1. Moim zdaniem trzeba przyrównać [...]
A swoją drogą zdanie "opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu" to jakaś wyższa szkoła jazdy. Jedna osoba zinterpretuje, że czynszu się nie liczy, a inna że jak najbardziej. Raz można to przeczytać, że wszystkie opłaty (bierzemy pod uwagę) oprócz czynszu, a raz, że oprócz czynszu także inne opłaty, czyli czynsz też. Kocham tę ustawę!

-
- Stażysta
- Kontakt:
teraz to już nie wiem czy ten czynsz liczyć czy nie
Oprócz Wynajmowanie domu jednorodzinnego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
aktualne?
co tu liczyć do dochodu ?
Wspólnota mieszkaniowa nie chce dodatków?
Archiwizacja w Dodatkach Mieszkaniowych?
opłaty wnosi matka
dodatek wstecz....
utrata prawa do lokalu
składka zdrowotna
zajecie komornicze dodatku mieszkaniowego
kilka pytań
czy mozna z ryczałtu zrezygnowac na rzecz dm?
dm wstecz dla osoby która wcześniej nie korzystała?
dodatek wstecz na 4 miesiące?
lokal spalony
świadczenie uzupełniające
zarządca