Opłaty za mieszkanie ponosi babcia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 11 kwie 2024, 11:33

też wydaje mi się, że cięzka sprawa by to udowodnić...tzn niby rachunki moga być ale...jeśli on nie pracuje i nie ma dochodu to po to są dodatki by pomóc takim ludziom...pewnie by tak sko stwierdziło :oops: ale mozna dać odmowną...udowodnic, że wnioskodawca nie ponosi wydatków na lokal :roll:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 kwie 2024, 11:56

mam oświadczenie babci że to oba opłacała czynsz w imieniu strony. Opłacała, bo już tego nie robi. Jest dług u zarządcy. Od zarządcy mam zaświadczenie, że opłaty dokonywała babcia wskazując tylko adres strony.
jeśli opłacała, a już tego nie robi i aktualnie na dzień złożenia wniosku sytuacja wygląda tak, że na bieżąco opłaty nie są ponoszone [ istnieje zadłużenie ] to nie ma podstaw do odmowy.
Podstawą do odmowy nie jest też brak dochodów, wprost przeciwnie... jeśli więc wnioskodawca spełnia inne warunki wynikające z u.d.m. to należy w mojej opinii przyznać dodatek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2024, 11:59 przez brodafix, łącznie zmieniany 1 raz.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 kwie 2024, 11:58

W bazie orzeczeń można poszperać, dużo orzeczeń wydaje któryś sąd na Śląsku, chyba Gliwice. Są tam orzeczenia ( w miarę aktualne) odnośnie takiej sytuacji. W jednej sytuacji osobie przyznany dodatek mieszkaniowy całkowicie pokrywał wydatki na mieszkanie, więc ośrodek uznał, że nie ponosi wydatków i dał odmowę. W drugiej sytuacji wydatki ponosił brat - przekazywał siostrze pieniądze, a o dodatek starała się siostra. Ośrodek również odmówił. W obu przypadkach sprawy trafiły do sądu, który uchylił te decyzje.

orzeczenia orzeczeniami, ale my pracujemy na pdst. ustawy, a w tej jest zapis : art 2 ust 1 pkt 4, wtedy niech się odwołują, a wyższe organa niech orzekają :lol:
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 11 kwie 2024, 12:38

brodafix pisze:
11 kwie 2024, 11:56
mam oświadczenie babci że to oba opłacała czynsz w imieniu strony. Opłacała, bo już tego nie robi. Jest dług u zarządcy. Od zarządcy mam zaświadczenie, że opłaty dokonywała babcia wskazując tylko adres strony.
jeśli opłacała, a już tego nie robi i aktualnie na dzień złożenia wniosku sytuacja wygląda tak, że na bieżąco opłaty nie są ponoszone [ istnieje zadłużenie ] to nie ma podstaw do odmowy.
Podstawą do odmowy nie jest też brak dochodów, wprost przeciwnie... jeśli więc wnioskodawca spełnia inne warunki wynikające z u.d.m. to należy w mojej opinii przyznać dodatek
No właśnie nie spełnia. Nie ponosi kosztów utrzymania lokalu.
awkor
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 15:39
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 11 kwie 2024, 12:39

brodafix pisze:
11 kwie 2024, 7:47
Art. 2 [Uprawnieni]
1. Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje:
(...)
4)
innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem;

jeśli nie ponosi wydatków odmowa
awkor
Stażysta
Od: 11 lut 2021, 15:39
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: 11 kwie 2024, 13:39

a gdyby nie płacił bo nie ma pieniędzy...zrobił zaległości...wtedy dodatek należy się ....hmmm bo stare zaległości jeśli nie było dodatku nas nie obchodza....orzeczenia sądu ... :roll:
Wnioskodawca przyszedł po dodatek bo nie ma pracy. Dochód zerowy...dodatek sie należy, bo przecież może mieć dochód zerowy...praca dorywcza czy pomoc od rodziny u nas dochodem już nie są...teoretycznie więc ...nalezy przyznać dodatek...a tu babcia pomogła ...nie chcieli narobić zaległości i dodatek się nie należy...hmmm
wiem...może gdyby miał dochody...albo mieszkanie babci...on mieszka i nie płaci bo babcia opłaca ...wtedy faktycznie odmowa...ale tu...hmmm dobrze chyba trzeba uzasadnić....
VIP

Napisano: 11 kwie 2024, 13:52

Wszystko zalezy, jak tą sytuację masz rozpisaną.
Jeśli masz wyraźnie napisane: nie ponoszę opłat czynszowych, bo reguluje je babcia - to odmowa bo nie ponosi wydatków.
Jesli masz napisane, że w utrzymaniu pomaga mi babcia, to nalezy przyznać DM.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 11 kwie 2024, 14:37

Maxima pisze:
11 kwie 2024, 13:52
Jeśli masz wyraźnie napisane: nie ponoszę opłat czynszowych, bo reguluje je babcia - to odmowa bo nie ponosi wydatków.
o właśnie :)
VIP

Napisano: 11 kwie 2024, 15:14

No właśnie nie spełnia. Nie ponosi kosztów utrzymania lokalu.
jest różnica pomiędzy sytuacją gdy:
1. wnioskodawca nie ponosi wydatków ponieważ ktoś (tutaj babcia ) ponosi je w całości za niego a,
2. nie ponosi wydatków ponieważ nie stać go na to...
poczytaj jaki jest cel i funkcja dodatku mieszkaniowego ziomuś ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 11 kwie 2024, 15:14

prawda :)
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x