witam.jestem w 8 miesiacu ciazy.bede sama wychowywala dziecko.mam takie pytanie-czy oprocz 1000 zl becikowego naleza mi sie jeszcze jakies pieniadze po urodzeniu?chodzi mi o jakis zasilek jednorazowy
jestem bez zadnych dochodow.moja znajoma jest w podobnej sytuacji tylko,ze juz urodzila i tak otrzymala 1000 zl becikowego z MOPSu oraz dodatkowo jako Matka samotnie wychowujaca dziecko nastepne 1000zl.jeszcze nie mialam okazji sie z Nia spotkac,a zastanawia mnie to czy ja tez mam sszanse na dodatkowa pomoc
drugi tysiąc to jest dodatek z tytułu urodzenia dziecka do zasiłku rodzinnego tak jak enka napisała przysługuje on każdemu komu przysługuje zasiłek rodzinny to czy ktoś wychowuje samotnie dziecko czy w związku małżeńskim czy partnerskim nie ma znaczenia trzeba po prostu spełniać przesłanki ustawowe żeby nabyć prawo do tych świadczeń
Należy Ci się również zasiłek rodzinny w wysokości 68,00 zł miesięcznie i dodatek z tytułu samotnego wychowania 170,00 zł miesięcznie, jeżeli ojciec dziecka jest nie znany.
rozumiem,chodzi o dochody.dane ojca dziecka beda widnialy w papierach.on jes na swojej wlasnej dzialalnosci dochod jego wynosi 33000 brutto,czyli zostaje dobrze ponad 2000 tys.nie pytam teraz o alimenty,bo z tym raczej nie powinno byc problemow,tylko czy w takim przypadku bedzie nalezal mi sie ten dodatkowy zasilek?przypomne ze jestem bez dochodow,wybieram sie do MOPSu i przyznam ze wole sie najpierw troche zorietowac w tym temacie,gdyz Pani z mojego rejonu jest bardzo wymagajaca i surowa,mieszkam z rodzicami nie chcialabym zeby Oni byli pociagnieci finansowo