Napisano: 20 lip 2021, 15:26
Ja miałam taki przypadek w zeszłym roku. Myślę że to trochę cwaniactwo żeby dostać większe pieniądze, ale wszystko zależy od indywidualnej sytuacji. Systemu isofix nie ma w starszych samochodach, w nowych ponoć jest na wyposażenia. Napisałam do PFRONu w tej sprawie, opisałam dokładnie ten konkretny przypadek i p. Poręba uznała że można zwiększyć dofinansowanie.
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na korespondencję w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Departament ds. Programów uprzejmie informuje, że zgodnie z ust. 9 pkt 1 lit. a dokumentu pn. „Kierunki działań (…)” w 2020 roku , maksymalna kwota dofinansowania w ramach Obszaru A Zadanie 1 wynosi 10.000 zł, z czego na zakup siedziska/fotelika do przewozu osoby niepełnosprawnej – 6.000 zł. Dofinansowanie siedziska/fotelika obejmuje także elementy bezpośrednio i trwale związane z siedziskiem/fotelikiem, które nie mogą funkcjonować bez tego konkretnie siedziska/fotelika (są to elementy zazwyczaj ujęte w cenie samego siedziska/fotelika).
W opinii departamentu dodatkowe wyposażenie związane z użytkowaniem fotelika to koszty kwalifikowalne jako dodatkowe doposażenie samochodu (np. płyta obrotowa z adapterem dla podnóżków czy dodatkowe pasy zewnętrzne itp.). Zwiększają bezpieczeństwo jazdy i pozwalają dłużej korzystać z siedziska, co w przypadku dziecka jest istotne. W omawianym przypadku jest zatem możliwość przyznania kwoty wyższej niż 6.000 zł.
Decyzje w sprawie dofinansowania każdorazowo i indywidualnie podejmuje Realizator programu na podstawie posiadanych dokumentów i stwierdzonego stanu faktycznego.