Oprzyrządowanie A1 - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 mar 2021, 15:58

Wniosek złożony na fotelik samochodowy a dodatkowo osoba wnioskuje o zagłówek, peloty piersiowe, wsparcie ramion, płytę obrotową, isofix adapter czyli są to wszystkie dodatkowe elementy fotelika. Pozycje na fakturze pro forma są rozdzielone tj. na każdy przedmiot jest oddzielna kwota. Koszt samego fotelika wynosi 7180,00 zł pozostałe elementy to łączna kwota 6675,00 zł. Jak byście to potraktowali przy przyznawaniu dofinansowania? W zadaniu A1 możemy przyznać max 10 000,00 zł z czego na zakup fotelika maksymalnie 6 000,00 zł.
saga
Praktykant
Od: 23 sty 2020, 15:54
Zajmuję się: PCPR

Napisano: 18 mar 2021, 16:12

Ja niestety nie pomogę, bo nie wiem jak to rozpatrywać. Pewnie zadzwoniłbym do PFRON żeby podpytać.
Przychodzi mi jedynie taka myśl, że to może być trochę cwaniactwo ze strony wnioskodawców/sprzedawcy, żeby pozyskać więcej środków. Są to elementy fotelika, a nie inne oprzyrządowanie, więc skłaniałbym się do przyznania tylko 6.000 zł, ale nie sugeruj się moją opinią, tylko podpytaj u źródła :)
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 19 mar 2021, 8:57

dofinansowanie 10tys. w załączniku 2 rozbić to na fotelik 6000,00 pozostałe elementy 4000,00
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 20 lip 2021, 12:22

ktoś miał podobny przypadek?
saga
Praktykant
Od: 23 sty 2020, 15:54
Zajmuję się: PCPR

Napisano: 20 lip 2021, 15:17

W piśmie napisać, że przyznano 10tys, w tym do fotelika 6tys.
W umowie rozbić w załączniku nr 1,
wkład własny i tak jest większy niż wymagany.
Przy rozliczeniu pilnować aby zostały kupione wszystkie elementy zgodnie z wnioskiem i umową.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 20 lip 2021, 15:26

Ja miałam taki przypadek w zeszłym roku. Myślę że to trochę cwaniactwo żeby dostać większe pieniądze, ale wszystko zależy od indywidualnej sytuacji. Systemu isofix nie ma w starszych samochodach, w nowych ponoć jest na wyposażenia. Napisałam do PFRONu w tej sprawie, opisałam dokładnie ten konkretny przypadek i p. Poręba uznała że można zwiększyć dofinansowanie.

Szanowni Państwo,

w odpowiedzi na korespondencję w sprawie realizacji pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Departament ds. Programów uprzejmie informuje, że zgodnie z ust. 9 pkt 1 lit. a dokumentu pn. „Kierunki działań (…)” w 2020 roku , maksymalna kwota dofinansowania w ramach Obszaru A Zadanie 1 wynosi 10.000 zł, z czego na zakup siedziska/fotelika do przewozu osoby niepełnosprawnej – 6.000 zł. Dofinansowanie siedziska/fotelika obejmuje także elementy bezpośrednio i trwale związane z siedziskiem/fotelikiem, które nie mogą funkcjonować bez tego konkretnie siedziska/fotelika (są to elementy zazwyczaj ujęte w cenie samego siedziska/fotelika).

W opinii departamentu dodatkowe wyposażenie związane z użytkowaniem fotelika to koszty kwalifikowalne jako dodatkowe doposażenie samochodu (np. płyta obrotowa z adapterem dla podnóżków czy dodatkowe pasy zewnętrzne itp.). Zwiększają bezpieczeństwo jazdy i pozwalają dłużej korzystać z siedziska, co w przypadku dziecka jest istotne. W omawianym przypadku jest zatem możliwość przyznania kwoty wyższej niż 6.000 zł.

Decyzje w sprawie dofinansowania każdorazowo i indywidualnie podejmuje Realizator programu na podstawie posiadanych dokumentów i stwierdzonego stanu faktycznego.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 21 lip 2021, 8:03

na upartego można też trzymać się kwoty 6000 zł zgodnie z kierunkami. Im PFRON daje wyższe kwoty dofinansowania to sklepy podnoszą ceny.
roberto44
Stażysta
Od: 06 mar 2020, 14:38
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem