Zawyżona oferta cenowa - C5 ??? - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 mar 2021, 13:10

Czy weryfikujecie ceny podane przez sprzedawców? Mam wniosek na C5 - na przystawkę do wózka inwalidzkiego. W ofercie cenowej jest tylko "przystawka elektryczna do wózka - cena 10 000 zł", brak informacji jaki to model, firma itp., a wiem że ceny są różne w zależności od modelu, widziałam nawet za 6-7 tys zł. Prosicie w takiej sytuacji o uzupełnienie oferty cenowej (uszczegółowienie o specyfikacje przedmiotu dofinansowania) czy odpuszczacie?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 mar 2021, 13:21

tak, należy podać model oraz szczegółowy opis,
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 11 mar 2021, 14:31

Dziękuję za odpowiedz, a jeszcze zapytam - czy w zadaniu B1 również mogę prosić o doszczegółowienie oferty cenowej i na jakiej podstawie? Wnioskodawca z dysf. obu kończyn górnych wnioskuje tylko o laptop (bez specjalistycznej myszy, dodatkowej klawiatury itp). Cena laptopa z kosmosu - dopasowana tylko do możliwego dofinansowania - no aż nóż się w kieszeni otwiera...
Wiem, że w przypadku wątpliwości można powołać swojego eksperta, ale dotyczy to chyba raczej kwestii zdrowotnych i dopasowania przedmiotu dofinansowania do posiadanych schorzeń, a nie weryfikacji wysokości ceny...? Jak myślicie?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 mar 2021, 15:17

jak najbardziej, zawsze może Pani o to prosić jeżeli występują jakieś niejasności, dofinansowanie zawsze musi być sprawdzone pod kątem wydatków publicznych:
"Wydatki publiczne mogą być ponoszone na cele i w wysokościach ustalonych w:
- ustawie budżetowej,
- uchwale budżetowej jednostki samorządu terytorialnego,
- planie finansowym jednostki sektora finansów publicznych.
Powinny być dokonywane:
- w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad: uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów, optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów,
- w sposób umożliwiający terminową realizację zadań,
- w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań."
(co prawda środki PFRON nie wchodzą do budżetu jednostki, ale nie zwalnia nas z należytej staranności ich wydawania)
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x