organ sam pozyskuje dane, ale czy wszystkie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 lut 2024, 15:20

art. 23b ustawy o świadczeniach rodzinnych (...) organ sam pozyskuje dane dane do ustalenia prawa..., ale czy dotyczy to też dochodu uzyskanego? Przeczytałam ten art. i wprost nie ma tam odniesienia o dochód uzyskany. Czy ja coś przeoczyłam?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2024, 10:17

ktoś coś...?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2024, 10:23

No ale masz jeszcze rozporządzenie do ustawy:
§ 5. Ustalając prawo do zasiłku rodzinnego, poza odpowiednimi informacjami i dokumentami wskazanymi w § 2–4
uwzględnia się również
4) dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio:
e) oświadczenie lub inny dokument określający datę utraty dochodu oraz wysokość i rodzaj utraconego dochodu,
f) oświadczenie lub inny dokument określający datę uzyskania dochodu oraz wysokość i rodzaj dochodu uzyskanego
przez członka rodziny oraz liczbę miesięcy, w których dochód był uzyskiwany – w przypadku uzyskania dochodu
w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy,
g) oświadczenie lub inny dokument określający datę uzyskania dochodu oraz wysokość i rodzaj dochodu uzyskanego
przez członka rodziny za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu – w przypadku
uzyskania dochodu po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy;
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 lut 2024, 10:27

Poza tym masz w art.23
4. Do wniosku należy dołączyć odpowiednio:
3) zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych:
a) prawomocne orzeczenie sądu rodzinnego stwierdzające przysposobienie lub zaświadczenie sądu rodzinnego lub ośrodka adopcyjnego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie o przysposobienie dziecka,
b) prawomocne orzeczenie sądu orzekające rozwód lub separację,
c) orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka,
ca) zaświadczenie odpowiednio organizatora rodzinnej pieczy zastępczej, powiatowego centrum pomocy rodzinie albo podmiotu, o którym mowa w art. 190 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U. z 2023 r. poz. 1426), o umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka, placówce opiekuńczo-wychowawczej, regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej albo interwencyjnym ośrodku preadopcyjnym, wraz z datą umieszczenia - w przypadku gdy wnioskodawcą jest rodzina zastępcza, osoba prowadząca rodzinny dom dziecka, dyrektor placówki opiekuńczo-wychowawczej, dyrektor regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej albo dyrektor interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego,
d) oświadczenie o uczęszczaniu dziecka lub osoby uczącej się do szkoły lub szkoły wyższej,
e) zaświadczenie pracodawcy albo oświadczenie o okresie, na który został udzielony urlop wychowawczy, oraz o okresach zatrudnienia,
f) inne dokumenty potwierdzające spełnianie warunków do przyznania lub ustalenia wysokości świadczenia rodzinnego będącego przedmiotem wniosku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 06 lut 2024, 13:08

dziekuję Szarak.... jesli kobieta ma problem z uzyskaniem takiego zaświadczenia o dochodzie uzyskanym czy na tej podstawie powinnam sama wystąpić do zakładu pracy?
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2024, 13:26

Nutka pisze:
06 lut 2024, 13:08
dziekuję Szarak.... jesli kobieta ma problem z uzyskaniem takiego zaświadczenia o dochodzie uzyskanym czy na tej podstawie powinnam sama wystąpić do zakładu pracy?
Jak ma Pani problem to może sama oświadczyć a skoro tam pracuje to chyba pracodawca nie jest taki zły by nie dać zaświadczenia. Co do zasady nie uczę moich świadczeniobiorców załatwiania za nich spraw jeżeli faktycznie mi nie udowodnią, że jest problem. Wyznaję zasadę, że za pieniędzmi trzeba się nachodzić a nie dostawać za nic. Dla mnie ustawodawca jasno przesądził to na wnioskodawcy spoczywa obowiązek udowodnienia, że spełnia przesłanki do ZR. Ja bym wzywał.

Jak bardzo chcesz miła i za nią wystąpić to masz art.25 ust.3 + art.29 ust. 1 i 2.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem