Mam podobne zdanie. Niby jest coś w tej kwestii na lexie, ale odpowiedź jest ukryta bo lex jest płatny. Mam nadzieję, że uda mi się jakoś tę sprawę załatwić.fae10 pisze: ↑05 lut 2024, 23:58Nie jestem pewna czy można jej opłacić składki do ZUS jak już ma pełen okres w KRUS, bo jak ma w KRUS 25 lat to na ZUS się nie łapie bo w ZUS jest tylko 20 lat okresu składkowego i nieskładkowego. Więc wyczerpała możliwość. I tak w zasadzie nie wiem czy można w dwóch systemach ubezpieczeniowych widnieć. Ona ma wybrać albo ZUS albo KRUS i tam dotrwać do pełnego okresu, to jest jednorazowy wybór. No ale z chęcią i ja poznam inne opinie.
Dziękuje za pomoc.Anitakal pisze: ↑06 lut 2024, 15:59Ja na Legalisie znalazłam taką opinię:
Pani X przyznano świadczenie pielęgnacyjne. Czy należy również opłacać składkę emerytalno-rentową w ZUS na prośbę strony, jeżeli mamy informację z KRUS, że osoba ma już 25-letni okres ubezpieczenia w KRUS?
Organ pomocy społecznej nie ma obowiązku opłacania składek emerytalno-rentowych w ZUS na prośbę strony, jeżeli organ ma informację z KRUS, że osoba to ma już 25-letni okres ubezpieczenia w KRUS.
Zgodnie z przepisem art. 6 ust. 2a ustawy z 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. 2020 r. poz. 266 ze zm.; dalej: SysUbSpołU) za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
– przez okres niezbędny do uzyskania okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego) odpowiednio 20-letniego przez kobietę i 25-letniego przez mężczyznę.
Konstrukcja przepisu art. 6 ust. 2a SysUbSpołU nie nasuwa wątpliwości, że intencją ustawodawcy było, aby składki na ubezpieczenie społeczne były odprowadzane przez organ za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne jedynie do czasu osiągnięcia wskazanego w tym przepisie okresu ubezpieczenia. Okres wskazany w tym przepisie nie jest ani okresem minimalnym, ani okresem maksymalnym, lecz jest to konkretnie wskazany okres, przez który na organie ciąży obowiązek opłacania składek (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2.8.2018 r., I OSK 1270/18, Legalis).
Konkludując: nie ma po stronie organu obowiązku opłacania składek emerytalno-rentowych w ZUS na prośbę strony, jeżeli organ posiada informację z KRUS, iż osoba to ma już 25-letni okres ubezpieczenia w KRUS.