organ zagraniczny zamknął postępowanie więc sąd w Polsce przekazał akta sprawy do archiwum - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lip 2023, 7:40

Proszę o poradę
Wierzycielka miała wszczętą egzekucję przez sąd, gdyż dłużnik przebywał za granicą. Wierzycielka przedłożyła mi kilka dni temu pismo z sądu wraz z poświadczonym tłumaczeniem dokumentu organu zagranicznego, iż sąd przekazuje akta jej sprawy do archiwum, ponieważ organ zagraniczny zamkną prowadzone postępowanie alimentacyjne, w związku z tym, iż dłużnik poinformował ich, że od lipca tego roku będzie zamieszkiwał w Polsce.
Wierzycielka złożyła mi oświadczenie, że jeszcze nie wszczęła egzekucji u komornika.

Rozumiem, że uchylam jej prawo do świadczeń alimentacyjnych od lipca. A jeśli wszcznie u komornika i przyniesie mi zaświadczenie o bezskuteczności ( po upływie tych 2 miesięcy) no to w tedy drugi wniosek i przyznanie?
I teraz zostaje bez kasy.
Czy spotkał się ktoś kiedyś, aby komornik pociągnął sprawę na bazie tego, że egzekucja była prowadzona przez sąd i od razu wystawił zaświadczenie? Ale to tak nie działa raczej.
Magda123
Stażysta
Od: 07 sie 2017, 11:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 lip 2023, 7:46

czy dalej jej powinnam płacić bazując na tym, iż dopełniła tego, że podjęła czynności związane z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą. ale znów na dzień dzisiejszy nie ma organu prowadzącego egzekucje i dłużnik nie przebywa już za granicą.

Proszę piszcie jak rozwiązalibyście to
Magda123
Stażysta

Napisano: 12 lip 2023, 10:17

????????

Podzielcie się opiniami
Magda123
Stażysta

Napisano: 13 lip 2023, 9:18

"Rozumiem, że uchylam jej prawo do świadczeń alimentacyjnych od lipca. A jeśli wszcznie u komornika i przyniesie mi zaświadczenie o bezskuteczności ( po upływie tych 2 miesięcy) no to w tedy drugi wniosek i przyznanie?"
Ja bym tak zrobiła jak napisałaś powyżej
kfiatek29
Praktykant
Od: 10 cze 2021, 14:01
Zajmuję się: fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x