zgon dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lip 2023, 8:45

wiem, że dłużnik zmarł (taki, gdzie wierzycielka już dawno nie pobiera świadczeń) więc wisi dług i naliczamy odsetki
kiedy mogę wyksięgować jego dług
jak to technicznie zrobić??
komornik musi mi napisać, że postępowanie względem dłużnika jest zakończone czy sama sobie mogę je zakończyć na podstawie wiedzy o dacie śmierci
mops2022
Praktykant
Od: 03 lut 2022, 10:27
Zajmuję się: SR/FA/SW/W/DO/DS

Napisano: 26 lip 2023, 10:35

lata temu miałam takie sytuacje, a dziś też mi zmarł da
ale komornik przysłał mi zawieszenie postępowania, a nie zakończenie czy umorzenie postępowania
czyli muszę czekać ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 26 lip 2023, 11:22

Zgodnie z art. 28 ust 3 ustawy należności wygasają, więc komornik powinien zakończyć egzekucję umorzeniem postępowania względem należności MOPS/GOPS.
Z mojego doświadczenia komornicy działają różnie.
Jedni czekają na nasz wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego, w odpowiedzi na ich postanowienie o zawieszeniu postępowania, a inni od razu przesyłają postanowienie o umorzeniu postępowania w związku ze zgonem dłużnika.
Ja wygaszam należności po otrzymaniu od komornika postanowienia o umorzeniu postępowania.
mooonciaa
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 14:33
Zajmuję się: FA/KDR

Napisano: 26 lip 2023, 11:43

należności wygaszamy w programie ale czy powinniśmy pisać do komornika wniosek o umorzenie???
Akloj
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 11:57
Zajmuję się: SR,SW,FA,

Napisano: 27 lip 2023, 7:46

mops2022 pisze:
10 lip 2023, 8:45
wiem, że dłużnik zmarł (taki, gdzie wierzycielka już dawno nie pobiera świadczeń) więc wisi dług i naliczamy odsetki
kiedy mogę wyksięgować jego dług
jak to technicznie zrobić??
komornik musi mi napisać, że postępowanie względem dłużnika jest zakończone czy sama sobie mogę je zakończyć na podstawie wiedzy o dacie śmierci

Zadzwoń do komornika, żeby przesłał Ci informację o śmierci dłużnika. Jeśli egzekucja się zakończyła, wnioskujesz do rejestru PESEL (w Urzędzie Gminy) o skrócony odpis aktu zgonu. Jak już wszystko będziesz mieć, ustawiasz datę śmierci, a do księgowości piszesz informację o wygaszanej kwocie (należność główna + odsetki).
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 27 lip 2023, 7:47

jasiak pisze:
26 lip 2023, 10:35
lata temu miałam takie sytuacje, a dziś też mi zmarł da
ale komornik przysłał mi zawieszenie postępowania, a nie zakończenie czy umorzenie postępowania
czyli muszę czekać ?
Jak zawieszenie, to mu jeszcze nie wygaszasz. Być może miał jeszcze inne postępowanie o alimenty (druga wierzycielka). Taką sytuację też miałam.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 07 sty 2025, 10:16

i co wówczas? Czekać nie robiąc nic w programie a odsetki nadal będą się naliczać?

Do mnie przyszła siostra dłużnika z aktem zgonu - wierzycielka od wielu lat nie korzysta w funduszu, narastają tylko odsetki. Zgon na początku grudnia 2024 r
Moja księgowa ma problem ze już tyle niepotrzebnych odsetek się naliczyło i jak ona ma to rozwiązać ;/
Czy mogę w programie zaznaczyć zgon dłużnika - i wysłać do komornika informacje o zgonie?
asinia_6
Praktykant
Od: 23 lut 2022, 13:42
Zajmuję się: AR/ŚW/ŚR/FA/DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem