organy dłużnika nadwyręża swoje kompetencje - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 sty 2019, 12:22

Otrzymałam pismo od organu właściwego dłużnika o przesłanie im kopii zaświadczeń o bezskuteczności egzekucji alimentów, na podstawie którego przyznano świadczenia z FA na okres 2018/2019. Poradźcie, czy mogę im przesłać te zaświadczenia, czy jeśli chcą coś takiego to powinni zwrócić się do komornika, nie wiem co robić-poradźcie????
brakpomysłu
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 11:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 sty 2019, 12:34

oproś ich o podstawę prawną
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2019, 12:55

powołali się ogólnie na ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów-nie podali konkretnego artykułu
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 28 sty 2019, 13:15

no to o to poproś
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2019, 9:33

brakpomysłu pisze:Otrzymałam pismo od organu właściwego dłużnika o przesłanie im kopii zaświadczeń o bezskuteczności egzekucji alimentów, na podstawie którego przyznano świadczenia z FA na okres 2018/2019. Poradźcie, czy mogę im przesłać te zaświadczenia, czy jeśli chcą coś takiego to powinni zwrócić się do komornika, nie wiem co robić-poradźcie????
jak dla mnie to wydaje się że nic mi nie ubędzie jakbym wysłała te zaświadczenie.. dlaczego nie miałabym pomóc? przecież pracujemy w tej samej "branży" wiec jak któraś gmina mnie o to prosi to wysyłam ale tak naprawdę to robię to od razu jak wysyłam wniosek o podjęcie działań..... bo sama wiem ze kiedy nadchodzi czas żeby wydać decyzję uchylającą to te dokumenty są niezbędne ...
To tylko moje zdanie
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2019, 11:37

beatab pisze:
brakpomysłu pisze:Otrzymałam pismo od organu właściwego dłużnika o przesłanie im kopii zaświadczeń o bezskuteczności egzekucji alimentów, na podstawie którego przyznano świadczenia z FA na okres 2018/2019. Poradźcie, czy mogę im przesłać te zaświadczenia, czy jeśli chcą coś takiego to powinni zwrócić się do komornika, nie wiem co robić-poradźcie????
jak dla mnie to wydaje się że nic mi nie ubędzie jakbym wysłała te zaświadczenie.. dlaczego nie miałabym pomóc? przecież pracujemy w tej samej "branży" wiec jak któraś gmina mnie o to prosi to wysyłam ale tak naprawdę to robię to od razu jak wysyłam wniosek o podjęcie działań..... bo sama wiem ze kiedy nadchodzi czas żeby wydać decyzję uchylającą to te dokumenty są niezbędne ...
To tylko moje zdanie
Brawo beatab, takich ludzi więcej w tej branzy a łatwiej by się pracowało, skoro organ prosi to jest mu to niezbędne...chyba ze z nudów, hmmm.
Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów faktycznie nie nakazuje, np. dołączać zaświadczenia o bezskuteczności do wniosku o podjecie działań, ja zawsze to robię i zawsze z wnioskami otrzymuje takie zaświadczenia oraz informacje.
Jezeli mówicie "podaj podstawe prawną"...ja bym wystapiła na upartego z wnioskiem o udostepnienie danych, poprzz przesłanie zaswiadczenia itd.... i teraz Wasza głowa, zeby podac podstawe prawą aby mi odmówić.
Pozdrawiam.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2019, 11:52

jak można pisać coś takiego:
"Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów faktycznie nie nakazuje, np. dołączać zaświadczenia o bezskuteczności do wniosku o podjecie działań, ja zawsze to robię"
KPA: Art. 6. Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa.
Nie ma przepisu nie wysyłam

"ja bym wystapiła na upartego z wnioskiem o udostepnienie danych, poprzz przesłanie zaswiadczenia itd...."
i musisz wskazać podstawę prawną a nie ja legalna chcę

"i teraz Wasza głowa, zeby podac podstawe prawą aby mi odmówić".
Nie, i jeszcze raz nie. Twoja głowa by mi wskazać podstawę prawną tego żądania

i jeszcze jedno:
"bo sama wiem ze kiedy nadchodzi czas żeby wydać decyzję uchylającą to te dokumenty są niezbędne"
jaką decyzję i dlaczego jest niezbędne?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2019, 14:39

Dokładnie de Charette - Do wydania decyzji o uchylaniu się dłużnika nie jest mi potrzebne zaświadczenie od komornika o bezskuteczności.Odpisałam im o podanie szczegłlowej podstawy prawnej na jakiej podstawie żądają tego ode mnie.
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 29 sty 2019, 14:41

Poza tym ostatnio na szkoleniu Mazurkiewicz mówił aby nie nadwyrężać swoich kompetencji oraz RODO...
brakpomysłu
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x