Potrącenia z bieżących wypłat FA. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 sty 2019, 14:54

We wrześniu 2018 r. wydałem decyzje żądającą zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Strona nie dokonała zwrotu w wyznaczonym terminie więc poszło upomnienie a potem tytuł wykonawczy do US. Do dnia dzisiejszego nie dostałem zwrotu. W styczniu kobieta powróciła i został jej ponownie przyznany fundusz. Zgodnie z art. 23 ust. 5 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów powinniśmy teraz pobrać z wypłacanych świadczeń. Jednak program (SYGNITY) nie robi mi potrącenia czy to oznacza, że najpierw muszę zwrócić się do US o umorzenie postępowania egzekucyjnego? Czy może mam nic nie robić i czekać na działania skarbówki??
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 25 sty 2019, 15:30

Nie wiem jak działa sygnity, ale na urząd skarbowy nie ma co czekać....
Ja bym to potrąciła. Wtedy też musisz poinformować US o wpłatach.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 28 sty 2019, 9:19

Jeżeli chodzi o program to możliwości może być wiele - zmieniałeś decyzję o NP na potrącenia? może coś nie masz odhaczone?

Jak już ci się uda to wysyłasz po prostu informację do US o zmniejszeniu należności lub jeżeli odzyskasz wszystko to o wycofaniu.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 28 sty 2019, 10:29

No właśnie jak robiłem pierwotną decyzje żądającą zwrotu to tylko na spłatę bo kobieta nie miała innych świadczeń z FA. Czyli jeśli nie czekać na skarbówkę to powinienem najpierw wycofać egzekucje w US a potem zmienić pierwotną decyzje żądająca zwrotu w ten sposób, że będę potrącał z bieżących wypłat?
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 28 sty 2019, 11:29

robisz normalnie potrącenie i tylko informujesz US o spłacie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21