ORZECZENIE - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 28 kwie 2011, 12:34

W ostatnim zdaniu jestem wstanie się z Tobą zgodzić pod względem prawnym. Ale jakie to ma przełożenie na realia????

Jeszcze raz powtarzam, co kraj to obyczaj. W każdym Centrum przyjmują inne założenia. Są różni decydenci: dyrektorzy , rada powiatu (uchwały itp.). Napewno w tym przypadku lepiej posiadać znaczny stopień niż umiarkowany.
To nie jest powód do dumy, że się go ma, ze względów zdrowotnych. Nawet to, że dofinasowanie dla znacznego stopnia jest wyższe.
~Maciek

Napisano: 28 kwie 2011, 13:27

Odwołać się, jest sens.
~basia

Napisano: 28 kwie 2011, 14:32

Ty weź sobie lepiej okulary dofinansuj bo slepy jesteś jak ten pingwin co latac nie umie.

Przecież zacytowałem przepis dosłownie: \"znaczny i umiarkowy\" - wszystko jest w jednym zdaniu a nie w kilku jak piszesz. Twoim zdaniem więc łącznik \'i\' oznacza \'lub / albo\' ?? To chyba cała podstawówkę spałeś na polskim... To bez komentarza zostawiam. Albo masz rozporządzenie z 1812 roku a nie aktualne, ale cóż...

Co do korzystania z turnusu w roku poprzednim to tak jak napisałem ma to przełożenie w przypadku gdy pcpr podejmie decyzje o przyznawaniu dofinansowania co dwa lata. I to jest własnie furtka dla tego przepisu który potem przytoczyłem. Ewidentnie masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale jak sie spało całą podstawówke na polskim...

Żaden PCPR nie ma prawa ustalać dodatkowego kryterium według własnego widzimisie, bo nie ma takiej podstawy prawnej. Jeśli mi wskażesz taka podstawę - masz u mnie skrzynke piwa! Jedyne kryterium jakie stosować mogą PCPR mogą wynikać tylko i wyłącznie z rozporządzenia lub ustawy (tutaj akurat z § 5 rozporządzenia). Z tego co wiem niektyóre PCPR uzależniają przyznanie dofinansiwania od np. dodatkowego kryterium dochodowe czy cos podobnego. To jest całkowicie bezprawne działanie. Każdy sąd by uchylił każdą decyzję wydaną w oparciu o takie podstawy. Mamy w końcu państwo prawa a nie widzimisie urzędów.
~menhir

Napisano: 28 kwie 2011, 15:57

Myślisz, że potrafisz wyprowadzić mnie z równowagi prostacką wypowiedzią o pingwinach i podstawówce ?
Mam to serdecznie gdzieś. Możesz sobie to intepretowac jak chcesz. Wisi mi to. Jeżeli w zdaniu słowo \"znaczny\" pada jako pierwsze, znakiem tego cos to znaczy. Gdyby było \"znaczny lub umiarkowany\" to wtedy można by się zastanawiać nad kolejnością. Zapis jest tak sformulowany a nie inaczej i wg mnie różnie ,można go interpretować, Ten zapis daje pole do popisu takim jak Ty, i innym, którym się wydaje, że są wyrocznią. Nie zniże się do Twojego poziomu i nie będe Cie obrażał, bo to do niczego nie prowadzi. Jeżeli poruszamy kwestie podstawówki to czy nie uczyli, że w 1812 roku Polska była pod zaborami i żadnego tego typu rozporządzenia nie było ?????

Przeczytałeś całą dyskusje od początku i problem jaki się tu pojawił ? Twoją wypowiedzią nic nie wniosłeś do tej dyskusji. Tylko próbowałeś pokazałeś jaki jesteś mądry a ja głupi.

Celem mojej wypowiedzi było przedstawienie jakie korzyści moga wynikać z faktu posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności. U mnie w powiecie Uchwałą Rady powiatu ustalono procedury, na podstawie rozporządzenia. Pracowało nad tym kilka osób, więc gdyby było to bezprawne nasza prawniczka uchwały by nie \"klepneła\" No coż.... pewnie według Ciebie powinna się cofnąc do podstawówki.

Skoro jesteś taki mądry to powinieneć wiedzieć, że dofinansowania z PFROn i odmowy ( zazwyczaj ze względu na brak środków finansowych), nie są wydawane w formie decyzji !!!!!
Owszem, mozna się odwołać do SKO, a nie do Sądu. A to odrębna kwestia.

~Maciek

Napisano: 28 kwie 2011, 17:00

~menhir
a tak z ciekawości zapytam, jesli środków nie starczy na wszystkie wnioski o dofinansowanie turnusu, nawet na osoby ze znacznym i umiarkowanym stopniem, to co? jak wybrać te, które pojadą? naprawdę PCPR (lub powiat) nie może ustalić kryteriów przyznawania dofinansowań ponad te, które przeiwduje ustawa i rozporządzenie? serio pytam.
~Magda

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x