orzeczenie dla dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 maja 2015, 12:54

Witam wszystkich. Moja córka miała do końca lutego 2015 orzeczenie o niepełnosprawności i otrzymywałam na nią świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny. W lutym 2015 stanęłam ponownie z córką na komisje w marcu odebrałam orzeczenie i okazało się, że orzeczenie jest inne od tego pierwszego i pani w orzecznictwie mi powiedziała, że to orzeczenie kwalifikuje córkę do zasiłku pielęgnacyjnego ale świadczenia piel nie dostane bo córka nie wymaga pomocy w samodzielnej egzystencji. Odwołałam się od tego orzeczenia ale wojewódzki zespół utrzymał w mocy orzeczenie powiatowego zespołu. Orzeczenie to otrzymałam w kwietniu. Będę dalej się odwoływać. Czy ja powinnam złożyć wniosek w MOPS o zasiłek pielęgnacyjny, czy czekać co sąd orzeknie i dopiero wtedy składać na zasiłek piel i swiadczenie piel. Czy mi ten zasiłek pielęgnacyjny nie przepadnie. Pytam bo jestem z od miesiąca z córką w szpitalu i nie mam możliwości uzyskać informacji w miejscowym MOPSIE
Patrycja11

Napisano: 14 maja 2015, 13:00

ja będziesz miała wyrok sądowy to i zp i śp zostaną wyrównane od 1 marca 2015 roku
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:00

ewalu pisze:ja będziesz miała wyrok sądowy to i zp i śp zostaną wyrównane od 1 marca 2015 roku
śp pod warunkiem korzystnego rozstrzygnięcia sądu oczywiście
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:26

To nie muszę narazie składać wniosku w MOPSIE na sam zasiłek pielęgnacyjny?
Patrycja11

Napisano: 14 maja 2015, 14:20

Składaj wniosek na zasiłek pielęgnacyjny teraz, masz czas trzy miesiące od daty wydania orzeczenia żebyś otrzymała wyrównanie od marca. Jak sąd utrzyma w mocy orzeczenie to nie dostaniesz wyrównania zasiłku pielęgnacyjnego, jak sąd zmieni to będziesz mogła ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne, a w sądzie sprawy trwają długo nawet do roku
focus

Napisano: 14 maja 2015, 14:28

focus pisze:Składaj wniosek na zasiłek pielęgnacyjny teraz, masz czas trzy miesiące od daty wydania orzeczenia żebyś otrzymała wyrównanie od marca. Jak sąd utrzyma w mocy orzeczenie to nie dostaniesz wyrównania zasiłku pielęgnacyjnego, jak sąd zmieni to będziesz mogła ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne, a w sądzie sprawy trwają długo nawet do roku
focus co ty za bzdury piszesz .. :) trzy miesiące również od wyroku sądu i wyrównanie wtedy od marca 2015
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 14:31

trzy miesiące od wydania wyroku, a nie od wydania pierwszego orzeczenia
ccc

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny