śmierć wnioskodawcy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 14 maja 2015, 12:09

Witam zmarł nam świadczeniobiorca dziś tj. 14.05.2015r. miał świadczenia rodzinne na jednego syna i był opiekunem prawnym drugiego pełnoletniego syna na którego pobierał zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne. Jak teraz wpinam akt zgonu i nic nie wypłacam ale jak z zasiłkiem pielęgnacyjnym bo teraz pewnie żona się ustanowi opiekunem. Decyzji tez nie wydaje bo komu jak on nie żyje Jak robicie w takich przypadkach? Proszę o pomoc
kopytko

Napisano: 14 maja 2015, 12:20

Notatka sluzbowa o wygadnieciu swiadczen plus akt zgonu i tyle :)
To ja

Napisano: 14 maja 2015, 12:42

Nie piszę notatek. Na podstawie aktu zgonu piszę decyzję o wygaśnięciu decyzji pierwotnej, ponieważ poprzednia decyzja stała się bezprzedmiotowa- ale decyzja bez adresata. Art. 162 KPA jak też tak będziesz robiła.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 12:43

Jeżeli zszedł przed datą wypłaty to nie płacisz, jeżeli po to płacisz.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:12

west pisze:Nie piszę notatek. Na podstawie aktu zgonu piszę decyzję o wygaśnięciu decyzji pierwotnej, ponieważ poprzednia decyzja stała się bezprzedmiotowa- ale decyzja bez adresata. Art. 162 KPA jak też tak będziesz robiła.
Decyzja bez adresata a coz to ? I gdzie takie cis mozna znalezc ???
mastermind

Napisano: 14 maja 2015, 13:14

mastermind pisze:
west pisze:Nie piszę notatek. Na podstawie aktu zgonu piszę decyzję o wygaśnięciu decyzji pierwotnej, ponieważ poprzednia decyzja stała się bezprzedmiotowa- ale decyzja bez adresata. Art. 162 KPA jak też tak będziesz robiła.
Decyzja bez adresata a coz to ? I gdzie takie cis mozna znalezc ???
to taka inna notatko służbowa .. wygląda jak decyzją bez adresata ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:18

No to sie trzeba zdecydowac albo
Notatka albo decyzja a nie decyzja w formie notatki bo nie ma czegos takiego
to ja

Napisano: 14 maja 2015, 13:27

Zachowujesz formułę decyzji o wygaśnięciu poprzedniej decyzji, bo stała się bezprzedmiotowa poprzednia na 100% - czyż nie?. Urzędalowi wypada tę formę zachować, tylko z racji tego że strona nie ma możliwości odebrania decyzji nie wskazujesz adresata, tylko wpinasz do akt. Decyzją orzekasz o bezprzedmiotowości i masz 100 % pewności, że strona się nie odwoła. Żyć, nie umierać przy takich sprawach.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:57

west pisze:Zachowujesz formułę decyzji o wygaśnięciu poprzedniej decyzji, bo stała się bezprzedmiotowa poprzednia na 100% - czyż nie?. Urzędalowi wypada tę formę zachować, tylko z racji tego że strona nie ma możliwości odebrania decyzji nie wskazujesz adresata, tylko wpinasz do akt. Decyzją orzekasz o bezprzedmiotowości i masz 100 % pewności, że strona się nie odwoła. Żyć, nie umierać przy takich sprawach.
No wszystko fajnie tylko piszesz ze zachowujesz formule decyzji czyli de facto wydajesz decyzje ale jej wydac jednak sie nie powinno bo nie ma adresata wiec jest notatka w ktorej zawierasz elementy decyzji. :-) Bardzo to skomplikowane . Czytalem wyrok jakis w tej sprawie i zgodnie z prawem to te decyzje z dniem zgonu wygaszaja sie same w aktach pozostaje jedynie akt zgonu + notatka sluzbowa ( nie decyzja w formie notatki )
To ja

Napisano: 14 maja 2015, 14:09

To i mi by to wystarczyło. Akt zgonu jest dla mnie dokumentem ostatecznym, po którym się już nic nie pisze. Ale trafił mi się nieboszczyk w funduszu alimentacyjnym i księgowa nie mogła zrozumieć na jakiej podstawie może mu wygasić należności. Akt zgonu to było dla niej za mało, no bo jak? Że decyzja musi być. Pytam - jaka i komu ją wysłać? A ma wyższe wykształcenie. Siadłem z prawnikiem i coś ulepiliśmy takiego cudacznego.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x