tytuł prawny-bardzo proszę o pomoc - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 kwie 2016, 13:20

Witam, mam pytanie dotyczące tytułu prawnego do lokalu. Osoba chce złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy - jest wynajmującym, okazało się jednak że właścicielem mieszkania jest zmarła kobieta, natomiast umowa podpisana jest z zięciem zmarłej. Czy dobrze rozumiem: skoro właściciel nie żyje, nie ma przeprowadzonego spadku ani testamentu aktualnie nie mam możliwości przyznania dodatku mieszkaniowego? jaki dokument jest potrzebny by osoba (lokator) mogła starać się o dodatek? czy mogę się opierać tylko na umowie wynajmu i nie analizować kto jest faktycznym właścicielem czy lepiej odmówić i poczekać na rozstrzygniecie kwestii spadkowej?
paprocka

Napisano: 07 kwie 2016, 14:15

witam! czekasz jak sama piszesz na roztrzygnięcie kwestii spadkowej
zek1

Napisano: 07 kwie 2016, 14:32

Taka umowa najmu jest jak najbardziej ważna.
Osoba faktycznie władająca nieruchomością jak właściciel nie posiadająca takiego tytułu prawnego do nieruchomości (zięć) ma wtedy tytuł prawny do nieruchomości jako posiadacz samoistny on z kolei zawierając umowę najmu z najemcą udziela mu tytułu prawnego do nieruchomości (najem) i najemca który w dalszej kolejności zaczyna faktycznie władać nieruchomością wywodząc swe prawo z umowy najmu jest posiadaczem zależnym.
To wszystko to podstawy podstaw prawa cywilnego.
Umowa najmu gdzie wynajmujący jest posiadaczem samoistnym jest jak najbardziej ważna.
Oczywiście inną kwestią jest badanie w ramach postępowania dowodowego w postępowaniu administracyjnym stanu faktycznego , trzeba wtedy wyjaśnić wszystkie istotne okoliczności dla wyjaśnienia sprawy.
Taką istotną okolicznością jest to czy ten zięć faktycznie władał lokalem jak właściciel bo tylko wtedy mógłby być posiadaczem samoistnym i umowa najmu jest ważna a najemca staje się posiadaczem zależnym.
Środki dowodowe to zeznania świadków decyzja z wymiarem podatku od nieruchomości oraz dowody opłat tego podatku, dowody opłat użytkowania wieczystego, opłat eksploatacyjnych na rzecz spółdzielni wspólnoty itp
salivan

Napisano: 07 kwie 2016, 14:41

Krótko mówiąc posiadacz zależny wywodzący swe prawo do władania lokalem z tytułu najmu od posiadacza samoistnego jest najemcą.A najem jest tytułem prawnym do władania lokalem.
salivan

Napisano: 07 kwie 2016, 14:42

bardzo dziękuję za podpowiedzi.
paprocka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x