osoba psychicznie chora - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 lut 2015, 13:54

Mam pytanie. U nas członkowie grupy roboczej podjęli decyzję o nie podejmowaniu działań w sprawie NK, gdzie sprawcą przemocy jest osoba chora psychicznie, gdyż według nich nie można prowadzić NK dla chorej osoby. Co myślicie na ten temat? jak Wy robicie w podobnych przypadkach?
przewodnicząca

Napisano: 23 lut 2015, 15:30

Dobrze zrobiliście.
t.franek

Napisano: 26 lut 2015, 8:21

Osobiście nie bardzo rozumiem dlaczego.
T.franek możesz wytłumaczyć czemu tak uważasz?
Kalessin
Praktykant
Od: 15 kwie 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 15:38

Też o tym kiedyś powiedziano na szkoleniu. Choroba psychiczna wyzwala różne zachowania w tym te związane
z przemocą. Potrzebna pomoc specjalisty lekarza. A grupa ma inne zadania.
t.franek

Napisano: 27 lut 2015, 8:39

To tak jak choroba alkoholowa albo cukrzyca czy nadczynność tarczycy również mogą wyzwalać różne zachowania w tym te związane z przemocą.
Według mnie w takich sytuacjach grupa robocza jest właśnie po to, aby pomóc pokierować sprawcę z zaburzeniem psychicznym na odpowiednie leczenie (jeśli potrzeba - przymusowe) oraz dać wsparcie osobie poszkodowanej np. psychologiczne.
Kalessin
Praktykant
Od: 15 kwie 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 10:55

Nigdzie nie jest zapisane (ustawa czy rozporządzenie), że nie prowadzimy procedury wobec osób chorych psychicznie.
Jeśli rodzina cierpi z tego powodu to trzeba jej pomóc, a nie prędko kończyć żeby się zbytnio nie narobić. Gdybyście dostawali kasę za każde posiedzenie grupy to byście procedurę ciągnęli pewnie latami, a tak to tylko myślicie jak prędko zakończyć.
kkamilka

Napisano: 02 mar 2015, 8:20

Dużo zależy od sytuacji.
Miałem przykład kiedy brat schizofrenik zaatakował siostrę. Była interwencja policji, karetka ---> szpital. Założono NK, ale koleś nie był świadomy tego co zrobił. Miał nawrót choroby i tyle. Wyszedł ze szpitala i wszystko wróciło do normy.
Zamknęliśmy procedurę 18.1.2
YoYo

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x