Oswiadczenia do dodatkow a korzystanie z Mopsu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 05 wrz 2016, 10:46

Peruwianka pisze:Do krwawej - cos mi u ciebie zapachnialo komunizmem....bo tak bylo w komunie, ze petent musial wszystko napisac, co chcial urzednik. Jaki wywiad srodowiskowy? W powyzszym przypadku petent korzysta z Pomocy Spolecznej, wiec decyzja o przyznanych zasilkach jest dowodem, ze u klienta byl robiony wywiad i przyznano mu pomoc, wiec nie jest kretaczem. Nie musza pisac zadnych oswiadczen - ta decyzja z Mops mowi o wszystkim.
W wielu kwestiach za tzw. "komuny" było lepiej, ale to temat na inną rozmowę. Co do pisania oświadczeń - jest to zgodne raczej z współczesnym ustawodawstwem (Ustawa z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli). Dla wygody petenta, może on napisać oświadczenie, zamiast przynosić zaświadczenia. Pracuję na współczesnych ustawach i kodeksach, za komuny byłam dzieckiem, proszę mnie nie obrażać.
Co do wywiadu - nie mam współdzielonych dokumentów z OPS-em, poza tym wygląda to trochę inaczej, odnosi się do innego okresu, my bazujemy na własnych kwestionariuszach, itp.
Peruwianka pisze:Krwawa niech idzie do radcy prawnego, bo nasz wlasnie mnie odwiecil ostatecznie.
Całuj się w nos. Sama sobie idź. ;) Swoją drogą, co radca prawny to inna opinia, szkoda, że tego nie wiesz.

Robicie z igły widły. Napisanie prostego i krótkiego oświadczenia porównujecie do tortur w bazie Guantanamo, do jakiejś niebywałej bezczelności i zacofania tępego urzędnika, który śmie żądać oświadczenia, które się napisze w parę minut. No faktycznie, skandal.
Najlepiej gdyby petent przyniósł pusty wniosek, a urzędnik sam sobie wszystko pouzupełniał, w końcu to w jego interesie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 15:43

Krwawa! Puściły ci nerwy, dyskutuj na poziomie. Co do opisanej sprawy, to mam takie pytanie : a po co ci oświadczenie klienta Mops? Co ty z tym oświadczeniem zrobisz? Jakoś je sprawdzasz?
Lideczka

Napisano: 05 wrz 2016, 19:26

A wniosek z tego całego sporu wysuwa się dramatyczny. Jak tak może być, żeby w każdym ośrodku pracownicy inaczej postępowali w jednakowej sytuacji?? Ktoś napisał powyżej, że nawet co prawnik, to inna opinia. Ręce mi opadły....
Franciszka

Napisano: 05 wrz 2016, 19:34

Do "ALAP" - ja nie robię problemu, bo ja przyniosłem wszelkie dokumenty ukazujące, jaki był dochód mojej rodziny w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Wszystko czarno na białym, tj. w ostatnich 3 misiącach (a nawet wczesniej) korzystaliśmy z zas. Pomocy Społecznej i zas. rodzinnego. Mam jednak wyrażne odczucie, ze niektórzy urzędnicy myślą, że człowieka ubogiego można szarpać nerwowo, żądać wszystkiego, bo co tam - niech oświadczy, ile razy na dzień wychodzi na spacer nawet.
Wszystkim Państwu dziękuję za dyskusję. W tej chwili odmówiłem złożenia tych oświadczeń i czekam na pisemne wezwanie do ich złożenia z podaniem podstawy prawnej. Radca prawny powiedział : nie ma takiej podstawy prawnej.
Klient MOPSU

Napisano: 05 wrz 2016, 21:46

No i dobrze, popieram Klienta.

Przy okazji spróbuję uporządkować sprawę. Żądania zaświadczeń dopuszcza ustawa, jednocześnie są one po prostu pożyteczne i z tej przyczyny powszechnie stosowane, nie znamy lepszego sposobu zdyscyplinowania sytuacji i ustalenia wiarygodnych danych. Alternatywne podpieranie się decyzjami czy podobnymi dokumentami sporządzanymi przed badanym okresem jest dyskusyjne, bo przecież są one jedynie zobowiązaniem, a nie dowodem faktycznego wykonania. Oświadczenia podobnie są dyskusyjne, zwykle zbędne, ponieważ dublują obowiązkową deklarację. Jeśli je składać, to w zasadzie tylko dla uspokojenia sytuacji.
Żądania osobistej obecności nie mają uzasadnienia w przepisach.
Z drugiej strony urzędnik merytorycznie prowadzi sprawę, jest upoważniony do oceny treści dokumentów i do podjęcia stosownych kroków, jednocześnie on odpowiada za ich poprawność. My nie odpowiadamy, nie znamy szczegółów i nasza krytyka może być nie trafiona.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 9:43

Lideczka pisze:Krwawa! Puściły ci nerwy, dyskutuj na poziomie.
Mylisz się. na forum nie puszczają mi nerwy. Gdyby miały, przestałabym pisać.
Zarzut, że nie dyskutuję na poziomie, uważam za absurdalny.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2016, 10:45

"Calowanie sie w nos", to ma byc kulturalny zwrot osoby reprezentujacej urzad? To petentow tez tak sie zwracasz? Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie nerwy z ciebie wychodza.Po temacie.
Lideczka

Napisano: 06 wrz 2016, 12:49

Lideczka pisze:"Calowanie sie w nos", to ma byc kulturalny zwrot osoby reprezentujacej urzad? To petentow tez tak sie zwracasz? Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie nerwy z ciebie wychodza.Po temacie.
"Całuj się w nos" to takie żartobliwe określenie. Poza tym była to reakcja, nie akcja. No ale może to kwestia interpretacji. :)
Żadne nerwy ze mnie tu nie wychodzą, to bzdura totalna.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x