oświadczenie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 wrz 2016, 12:57

Rodzina bez dochodu. Nie korzysta z pomocy społecznej. Jak pytam z czego się utrzymywała odp. z oszczędności. Więc proszę o wpisanie na oświadczeniu jaka kwota tych oszczędności pozwoliła im na miesięczne przeżycie. Oczywiście petent bardzo zbulwersowany, nie napisał. Czy wy też prosicie o takie oświadczenie o oszczędnościach?
I kompletnie nie wiem co dalej.
mańka

Napisano: 01 wrz 2016, 13:05

daj im niech napisza takie oswiadczenie o przykladowych wyfdatkach w miesiacu np: gaz telefony czynsz ,jedzenie ile wydaja mniej wiecej, wyjdzie jakas kwota a we weniosku jak ni wpisza to daj odmowe ze ukrywaja dochody ( na oswiadczeniu pokazuj ile maja wydatkow a we wniosku zero dochodow, odmowa i na razie
olek 88

Napisano: 01 wrz 2016, 14:41

ALE PETENTKA JUŻ SIĘ NIE POJAWI BO TO ZAPOWIEDZIAŁA. WIĘC CHYBA MUSZĘ IŚĆ NA WYWIAD. TEORETYCZNIE TO JEST PROSTE ALE W PRAKTYCE TA KOBIETA TO CHOLERYCZKA I AŻ SIĘ BOJĘ TAM IŚĆ.DAM ODMOWĘ TO JUŻ ZAPOWIEDZIAŁA, ŻE SIĘ ODWOŁA AŻ W PIĘTY MI PÓJDZIE. ALE PRAKTYCZNIE BRAK MI DOWODÓW NA ODMOWĘ - BO JAK NIE BĘDZIE CHCIAŁA NAPISAĆ OWYCH WYDATKÓW? A DOSKONALE W NASZYM ŚRODOWISKU RODZINA JEST ZNANA. SKO LUBI KONKRETY.
Gość

Napisano: 01 wrz 2016, 15:19

No cóż, nie można tego zostawić tak jak jest, bo byłoby to przyznaniem się do porażki i udanej próby zastraszenia pracownika. ;) Poza tym wniosek jest jakby niekompletny, dane są fikcyjne i masz uzasadnione wątpliwości, których skutkiem winno być przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
Idź na wywiad, może nawet nie sama i magluj. @olek 88 dobrze radzi, niechaj wypiszą, ile wydali, nawet nie przez miesiąc, ale i przez te 3 miesiące z deklaracji. Jeśli podczas wywiadu nie będą chcieli nic pisać - daj odmowę. Jeśli napiszą, a stwierdzisz wystąpienie dysproporcji - daj odmowę. Poczytaj art. 7 naszej ustawy.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2016, 15:42

Dziękuję za podpowiedzi. Tak zrobię udam się na wywiad. Ale z góry zakładam że wnioskodawczyni nie będzie więc czy powinnam od razu umówić się pisemnie na wywiad, czy iść zostawić ślad i czekać na odzew? A jeżeli nie przeprowadzę wywiadu bo Pani nie będzie np. po 3 wizytach, to czy może to skutkować odmową? Bo tego mogę się spodziewać.
MAŃKA

Napisano: 01 wrz 2016, 17:03

A jak stwierdzic dysproporcje w tym przypadku? Ze maja extra meble? Trudna sprawa.
Jurek0

Napisano: 02 wrz 2016, 9:22

No cóż, trzeba by się na wywiad umówić, więc może wyślij do pani pismo w tej sprawie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2016, 20:34

Proponuję raczej tak: wyznaczyć samemu dzień o godzinę, wysłać stosowne zawiadomienie, ze zwrotką, w tym zawiadomieniu wspomnieć, że będą żądane oświadczenia o stanie majątkowym i że niemożność wywiadu z powodu wnioskodawcy będzie uważane za odmowę złożenia tego oświadczenia.
To pierwszy krok.
Potem trzeba przygotować się do wywiadu, psychicznie i merytorycznie, ale to inna sprawa.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2016, 12:46

Dziękuję wszystkim. Byłam na wywiadzie, odbyło się bez problemów. Dodatek przyznany w wysokości 70% wydatków. I chyba mogę iść na urlop.
mańka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x