OTRZYMANIE śRODKA TRWAŁEGO
OTRZYMANIE śRODKA TRWAŁEGO
Witam. Otrzymałam laptop od urzędu miasta o wartości początkowej poniżej 3500 zł, który był umarzany co miesiąc - wartość umorzenia 2800 zł. Ja u siebie umarzam w 100% w momencie przyjęcia do używania. Zastanawiam się jak zaksięgować u siebie ten laptop. Czy 013/072 w 100% wartości początkowej. Bardzo proszę o informację, z góry dziękuję.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: OTRZYMANIE śRODKA TRWAŁEGO
no nie do końca tak jak pisze gumi , należy przyjąć taki srodek na 011/800 wartość nie umorzona i 011/071 wartość umorzona choć by z tego względu że musisz to wykazać w zzwfj na koniec roku
moim zdaniem nie, ponieważ środek trwały miał od samego początku poniżej 3500,00 zł, więc są podstawy do jego ujęcia od razu na 013/072
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tylko jednostka nadrzędna miała go ujetego na 011 więc jak napisałam na koniec roku zzwfj nie bedzie sie zgadzać z jednostka więc bedą wyjasnienja , przeksiegowywania itd
ale co się nie będzie zgadzać? Bo nie rozumiem, oni maja swoją księgowość, my swoją. Oni wyksięgowują, my księgujemy
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie bedzie się zgadzała sprawozdanie zzwfj(chyba wiesz co to jest za sprawozdanie) w pozycji nieodpłatnie otrzymane srodki trwałe w jednostce pytającej ze sprawozdaniem zzwfj z poz,. nieodpłatnie przekazanych środków trwałych w jednostce nadrzednej, która to robi zbiorcze sprawozdanie do rio to po pierwsze, po drugie konto 976 w jednostce pytajacej z jednostka nadrzędną no nie mówiac o informacji dodatkowej do sprawozdania zzwij
PO PIERWSZE NIE MUSISZ BYĆ TAKA NIEMIŁA, A PO DRUGIE JAK SOBIE URZĄD NAMIESZAŁ, TO TERAZ JAK ZWYKLE JEDNOSTKI MUSZĄ TE BŁĘDY DALEJ PONOSIĆ
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a czym cię gumi uraziłam , nic ci nie miłego nie powiedziałam więc przeciwnie ty jesteś bardzo nie miła, brak mi słów na twoja arogancje
ale ja u siebie nie mam na 011 poniżej 3500 a ten jeden będzie?
Oprócz OTRZYMANIE śRODKA TRWAŁEGO - Księgowość przeczytaj również:
KUP,
Wygaśnięcie FA z powodu śmierci dłużnika
konto 020
wynagrodzenia dla opiekuna
Odsetki za niezgodne z prawem wszczęcie egzekucji
jakie wynagrodzenie 3/4 et.
wynagrodzenia
POKL
OPIS RACHUNKÓW ZA DOZYWIANIE
emerytura
Koszty upomnienia