Wiem że było to maglowane tysiąc razy, ale muszę to wreszcie wyjaśnić. Chodzi o to, od kiedy uchyla się SW w przypadku uzyskania dochodu. Wg mnie art. 7 ust. 3 mówi za jaki miesiąc potrzebne jest zaświadczenie o wynagrodzeniu, natomiast art. 18 ust. 6 mówi od kiedy uchylić. I tak, jeśli np. podjęcie pracy (uzysk) nastąpiło w listopadzie, to dochód bierzemy za grudzień (art. 7 ust. 3). I jeśli tenże dochód za grudzień został osiągnięty (wypłacony w grudniu) to uchylamy od stycznia, a jeśli wypłata za grudzień była w styczniu to uchylamy od lutego (art. 18 ust.6)? Słyszałam to na szkoleniu, koleżanka też, ale wiem że są różne opinie.
jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz:) nie licz na to...dyskusja o tym juz byla i jesli mialaby bc nowa to znow bedziesz miala glosy na jedna inetrpretacje przeplatane glosami na druga interpretacje...i nikt nie da sie przekonac,ze nie ma racji :):)
hehe no wlasnie chcieli zeby jego brzmienie bylo jednoznaczne dla wszystkich ale tak go zmienili,ze jeszcze wieksze watpliwosci zasiali wsrod niektorych...troche chcieli zeby bylo mniej masla maslanego stale uzywajac slowa "uzyskiwanie" wiec nieopatrznie uzyli zamiennie na uzyskiwanie osiaganie i sie narobilo:D:D gratisy dla jednych i kary dla drugich - a obywatel powinien byc przez panstwo traktowany rowno:) niewazne czy dostaje wyplate za dany miesiac ostatniego dnia miesiaca czy dopiero 10 dnia nastepnego miesiaca...dwoch ludzi uzyskuje dochod w tym samym dniu - a jeden swiadczenia dostanie o miesiac dluzej u tych,ktorzy osiagania nie utozsamiaja z uzyskiwaniem:) normalnie nic tylko do Trybunalu z tym
ja to rozumie w ten sposób - uzyskanie dochodu - uzyskanie zatrudnienia - uzyskanie umowy o prace itp. - jest to osiągniecie dochodu. czyli dochód traktujemy jakby był osiągniety w miesiącu zawarcia umowy a nie wypłaty. Co innego ze świadczeniami rodzicielskimi i podobnymi tam bierzemy pod uwagę miesięc wypłaty. Czyli osiągnął umowe o prace w listopadzie, za grudzień pełny miesiąc i wstrzymanie od stycznia
no ale przecież wszystko się zgadza
Miesiącem uzyskania dochodu jest miesiąc rozpoczęcia pracy. Czyli listopad. Bierzemy dochód za grudzień i uchylamy od stycznia.
,,W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczenia wychowawczego, świadczenie nie przysługuje od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty".
Dochód został osiągnięty w listopadzie. Miesiąc następujący po pierwszym miesiącu od miesiąca w którym dochód został osiągnięty to styczeń.