Witam
Dostałam dziś pismo z PCPRu z prośbą o przesłanie do nich planu pracy z rodziną, gdzie m. in. trzeba podać informacje na temat komunikacji w rodzinie, ważnych wydarzeń w życiu rodziny, funkcjonowanie społeczne, sytuacja szkolna, czynniki stresogenne itp. itd.
Rodzina, której plan dotyczy nie korzysta z pomocy tutejszego ośrodka, nie jest z nimi prowadzona żadna praca socjalna, po prostu nie jest pod naszą opieką.
Proszę powiedzcie mi, czy naszym obowiązkiem jest przeprowadzanie takiego planu? Czy to tylko lenistwo pracowników socj. PCPRu i zrzucenie na nas ich obowiązków.
Nie znam rodziny, nie mam z nimi kontaktu na co dzień, więc jak mogę coś takiego opracować.
A może wystarczy napisać,że rodzina nie jest nam znana i nie możemy opracować planu, gdyż będzie niewiarygodny?
Co sądzicie ?
PCPR plan pracy z rodziną???
Re: PCPR plan pracy z rodziną???
Aha, zapomniałam
Dziecko jest w pieczy zastępczej, a plan pracy ma być przeprowadzony z rodzicem biologicznym
Dziecko jest w pieczy zastępczej, a plan pracy ma być przeprowadzony z rodzicem biologicznym
Plan pracy z rodziną to narzędzie pracy asystenta rodziny (wynika z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej i jest to zadanie przypisane gminie). Jeśli Wasza gmina nie zatrudnia asystentów rodziny, nie będziecie w stanie przesłać takiego planu, i tak też odpowiedzcie do PCPR. Co do lenistwa pcpr - nie wchodzi w grę, ponieważ pcpr ma w tej ustawie przydzielone inne zadania (zatrudnia koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej, którzy opracowują plany na rzecz powrotu dzieci z pieczy zastępczej). PCPR gdyby nawet chciało, nie może opracować planu pracy z rodziną biologiczną.
To w takim razie powinien tam jechać koordynator rodzinnej pieczy zastępczej? Plan pracy dotyczy możliwości powrotu do rodziny biologicznej.
I dlaczego PCPR nie może opracować planu pracy z rodziną, tylko zrzuca to na OPS?
I dlaczego PCPR nie może opracować planu pracy z rodziną, tylko zrzuca to na OPS?
Ustawa o wspieraniu rodziny wyraźnie rozdziela zadania ops (gmina = zatrudnienie asystenta rodziny = praca z rodziną biologiczną = plan pracy z rodziną) oraz pcpr (powiat = zatrudnienie koordynatora pieczy = praca z rodziną zastępczą = plan powrotu dziecka do rodziny biologicznej). Koordynator pieczy NIE PRACUJE z rodzinami biologicznymi. Tako rzecze ustawa i możemy sobie psioczyć, ale musimy ją stosować.
Reasumując: nawet gdyby pcpr chciał, nie może tego sam załatwić bez udziału gminy (ops).
Reasumując: nawet gdyby pcpr chciał, nie może tego sam załatwić bez udziału gminy (ops).
Doczytałam i już prawie wszystko wiem. Zrozumiałam, że jeżeli rodzina nie ma przyznanego asystenta rodziny, to przesyłamy tylko informację na temat rodziny. Powiedzcie, czy dobrze myślę?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Dziękuję bardzo za odpowiedzi

Oprócz PCPR plan pracy z rodziną??? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Błedne naliczenie z. okresowego - jak w pomoście??
okresowy do okresowego
którą decyzję zmienić ???
dzienny dom pobytu
Dożywianie
Magisterka z pracy socjalnej
dopłaty dla rolników liczymy jako dochód?
gosp. rolne
zwrot za posiłki
decyzja zmieniajaca dps
praca socjalna
Stały a domownik w KRUS
zasiłek okresowy
pomost
zasiłek stały a krus
pracownik socjalny- zatrudnienie