PDST a renta socjalna czy są jakieś szanse
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dokumenty
- Kontakt:
PDST a renta socjalna czy są jakieś szanse
Witajcie od 4 lat czyli od wypadku komunikacyjnego ktory tylko ja przezylem mam zespol pdst problemy z psychika,zaburzenia lękowe, sprawnie jest raczej dobrze chociaż też tak nie do końca, mam blachy i sruby z nogach i ręcę ale ogolnie nimi moge cos robić,miałem przerwany nerw w rece, niby się zrosł ale jednak reke czuję drętwo, rekie do konca nie wyprostuje, po spiatcze farmakologiczne i wstrzasie mozgu bardzo latwo sie denerwuje, popadam tak jak by w depresie , mam problemu ze skupieniem, ze snem boli czesto mne glowa reka i noga na zmiene pogody, zachowaniem koncentracji mialem nawet badania u psychoterapeuty ktore to wykazaly obecnie chodze do psychiatry po leki i do psychoterapeutki,dowiadywalem sie w zusie to moge skladac papiery tylko na rente socjalna i mam pytania czy jest sens sprobowac czy mnie wysmieja? mam obecnie II grupe na 4 lata z powietowego zespolu do spraw orzekania o niepelnosprawnosci i pracuje w zakladzie pracy chronionej, przez wypadek nie moglem podejsc do egzaminu zawodowego . tylko ze czytalem ze o rente socjalno mogo sie ubiegac osoby calkowicie niezdolne do pracy a ja pracuje w zakladzie pracy chronionej. z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
Re: PDST a renta socjalna czy są jakieś szanse
Renta socjalna przysługuje, jeżeli niepełnosprawność powstała w okresie nauki w szkole, na studiach lub na studiach doktoranckich.I musi komisja zusowska orzec całkowita niezdolność do pracy. Żeby dostać zwykłą rentę z ZUS - to musisz przepracować 5 lat w zakładzie pracy.
-
- Praktykant
- Kontakt:
No tak dlatego staram sie o rente socjalną, poniewaz wypadek stał się jak byłem uczniem a obecie przepracowałem lekko ponad 2 lata. tylko nie wiem czy nie wysmieje moich dolegliwoci
-
- Starszy referent
- Kontakt:
spróbować zawsze możesz - tylko ,że wiesz,że ta renta to ok. 700 zł - więc może lepiej ,żebyś sobie pracował w takiej pracy, w której dasz sobie radę, bo tam chyba więcej zarobisz
-
- Praktykant
- Kontakt:
mamla ale moge pracowac i miec rente, pracuje w zakladzie pracy chronionej tylko teraz renta socialnia niezakazuje pracy, a ja pracyje w zakladzie pracy chronionej to jak np odpowiedziec na uwagi lekarza ktore zapewnie sie pojawia ze jak moge startowac o rente socjalna skoro ona wymaga niezdolnosci do pracy a ja pracuje
-
- Starszy referent
- Kontakt:
no - w zasadzie masz rację - nie przejmuj się tym, że o rentę socjalną mogą ubiegać się osoby całkowicie niezdolne do pracy - może takie pytanie nawet nie padnie- w każdym bądź razie nie musisz się tym chwalić- a ponadto - nawet osoby całkowicie niezdolne do pracy mają prawo pracować- jeśli chcą- więc jakby co , to można takie pytanie traktować jak dyskryminację osoby niepełnosprawnej - zresztą przepisy zusowskie nie zabraniają pracować osobom z renta socjalną- więc nie bój się spotkania z orzecznikiem - i daj znać - jak poszło
Oprócz PDST a renta socjalna czy są jakieś szanse - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Zapowiedź aktualizacji dla chętnych WYWIAD Plus 3.0
dot. wliczania zasiłku okresowego do dochodu rodziny
dotyczy wypłaty za dom pomocy społecznej
kasa za wywiady do ubezpieczenia zdrowotnego
Wydzierżawione gospodarstwo rolne czy wliczamy do dochodu??
Decyzja o odpłatności a zagon w DPS
Rozporządzeniu Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpn
Kodeks antykorupcyjny w OPS - ach
dochód z gospodarstwa bez prawa własności
Zasiłek stały - kontynuacja od 2016 roku
Błędna wysokość zasiłku stałego w dec. zm.
Koordynacja systemu zabezpieczenia społecznego
podstawa prawna decyzji zwalniajacej z odpłatności za śds
zasiłek celowy a działalność gospodarcza
nieodebrany zasiłek okresowy z banku - co robić
Swiadczenie pielęgnacyjne a rodzicielskie