kasa za wywiady do ubezpieczenia zdrowotnego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
mamala
Starszy referent
Zajmuję się: ps,św, stypendia
Kontakt:

kasa za wywiady do ubezpieczenia zdrowotnego

Post autor: mamala »

Czy dostajecie coś exstra za przeprowadzanie takich wywiadów? Pytam osoby przede wszystkim z podkarpackiego, ponieważ wiem,że w innych województwach pracownicy dostają za to dodatkowe wynagrodzenie.
Julia32
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: kasa za wywiady do ubezpieczenia zdrowotnego

Post autor: Julia32 »

Absolutnie nie dostajemy - łódzkie
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
dana013
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: dana013 »

Też nie dostajemy, Warmińsko Mazurskie
Ewa Zep
Praktykant
Kontakt:

Post autor: Ewa Zep »

Owszem otrzymujemy - za jeden wywiad + decyzję ok. 50 zł netto. Trochę robią nas w bambuko, bo chyba jest tego więcej, ale dobre i to, bo latami nie płacili. Od 3 lat regularnie na koniec roku otrzymujemy
Kingaes
Praktykant
Zajmuję się: praca socjalną
Kontakt:

Post autor: Kingaes »

Ewa Zep czy wiesz na jakiej podstawie wam wypłacają czy to są pieniądze zasoby miasta czy gminy czy jakieś dotacje od Wojewody. Moja Kierownik powiedziała że na taki cel trzeba ubiegać się dotację od wojewody co dla mnie jest trochę dziwne
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: jerzozwierz »

To jest prawda. Patrz art. 7 ust. 2,3,4 ustawy o świadczeniach zdrowotnych. Z tym, że tą dotację dostaje ośrodek i to kierownictwo decyduje, co z nią. U nas na przykład pracownicy nie widzą z tego grosza i nie wiem szczerze, gdzie to trafia.
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Post autor: Ojciec76 »

jerzozwierz pisze: U nas na przykład pracownicy nie widzą z tego grosza i nie wiem szczerze, gdzie to trafia.
Wniosek o udzielenie informacji publicznej może podziała: na co przekazywane są środki otrzymywane przez OPS z realizacji zadania- wydanie decyzji potwierdzajacej prawo do świadczeń zdrowotnych :)
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ewa Zep
Praktykant
Kontakt:

Na podstawie wyżej cytowanej już ustawy. Obecnie właśnie dostaliśmy pismo z Urzędu Wojewódzkiego o podanie ile wydaliśmy decyzji na dzień 31.10.2017r. bo muszą zabezpieczyć środki finansowe. W naszym Ośrodku to jest ok. 200 decyzji. Jakie pieniądze przesyłają to szczerze nie wiem, ale myślę, że część kierownictwo sobie ukręca, bo tak latami robili, dopiero jak się dopatrzyliśmy to od 3 lat nam dają . W tamtym roku ok 50 zł za wydaną decyzję
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Agniecha2 »

Rozumiem, że wydajecie 200 decyzji dla osób nieubezpieczonych???? Bo zwrot kosztów wydawania decyzji jest za świadczeniobiorców innych, niż ubezpieczeni i spełniających kryterium dochodowe...a z drugiej strony ten zwrot to nie tylko za przeprowadzenie wywiadu ale również np. na papier, długopis itd. itp.
Ewa Zep
Praktykant
Kontakt:

Tak - do tej pory wydaliśmy 200 decyzji dla osób nieubezpieczonych gdzie indziej - głównie w PUP. Wydaje się, że jest to dużo, jednak biorąc pod uwagę wielkość naszego miasta (60 tys. mieszkańców) to chyba jest aż nadto. Średnio każdy pracownik ma ok. 10 decyzji. Sa tacy co mają 0, ale i tacy co mają ponad 20. Oczywiście, że w zwrot kosztów wliczane jest wszystko tj. wywiad a tym samym panier, długopis, pójście na wywiad a następnie wydanie decyzji. Skrótowo pisze, że jest to za decyzję.
Myślę, że udzieliłam wyczerpującej odpowiedzi. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ