Witam, czy pełnoletni uczeń może złożyć wniosek o zasiłek rodzinny dla siebie, gdy jego rodzice mieszkają w innej gminie? ma on zasądzone alimenty. Wpisał do składu rodziny swoich rodziców, czy powinien wpisać tylko siebie? czy trzeba weryfikować jego sytuację dochodową i rodziców też? proszę pomóżcie bo pilnie muszę zrobić decyzję
osobie uczącej się - oznacza to osobę pełnoletnią uczącą się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub w związku z ustaleniem wyrokiem sądowym lub ugodą sądową prawa do alimentów z ich strony;
Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do tego zasiłku przysługuje: osobie uczącej się.
alimenty wyrokiem sądu dostaje od ojca od 2019r., czy w takiej sytuacji może złożyć wniosek? czy liczymy mu je jako dochód nieopodatkowany? czy do składu rodziny podaje tylko siebie bo wprowadziłam jego jako osobę uczącą się i zablokowała mi się opcja dodawania osób więc myślę, że tylko siebie wpisuje w skład ale czy badam jego ewentualne dochody z MF i wpisuje alimenty? proszę pomóżcie bo sprawa pilna
A co z matką ?? Ma od niej alimenty ?? Nie żyje matka ?? Napisałaś, że ma alimenty więc myślałem, że od obu a teraz piszesz, że tylko od ojca. Jak nie ma od matki to nie jest osobą uczącą się i nie może ubiegać się o ZR.
przepraszam, od matki nie dostaje alimentów, mam wyrok z powództwa małoletniego wtedy syna podwyższający alimenty z 2011r. , przeciwko ojcu. Dostałam ten wniosek z innej gminy, a chłopak przeprowadził się do naszej.We wniosku do składu rodziny podał wszystkich, czyli rodziców i siostrę
właśnie, właśnie... czyli oddalone powództwo o alimenty dyskalifikuje ją pod definicję os. uczącej się, okej, samotnych się tyczy, więc drugi rodzic może złozyc wniosek