pełnoletni w rodzinie zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 gru 2016, 15:55

hej :)
jestem wychowaniem pełnoletnim rodziny zastępczej.
Od przyszłego semestru będę uczył się w weekendy w szkole dla dorosłych i w związku z tym mam pytanie, czy będę musiał się usamodzielnić i otrzymywać pomoc na kontynuowanie nauki czy mogę pozostać nadal w rodzinie zastępczej (będzie spełniony warunek o uczeniu się) i będą moi opiekunowi nadal pobierać za mnie świadczenie.
czy to że będzie to nauka zaoczna wpłynie jakoś na otrzymywane świadczenie?

i jeszcze jedno pytanie czy jak bym podjął pracę i uczył się zaocznie to mogę pozostać w rodzinie zastępczej czy w tym wypadku trzeba się usamodzielnić?
Mikołaj2016

Napisano: 08 gru 2016, 8:59

Tak, możesz pozostać w rodzinie. Ważne jest, żebyś się uczył. Rodzaj szkoły nie ma najmniejszego znaczenia.
Na kontynuacji nauki jest ten sam wymóg więc w sumie nic się nie zmienia.

Tak, możesz pracować. Twój dochód nie wypływa na wysokość świadczenia i czy w ogóle rodzina zastępcza to świadczenie będzie otrzymywać.
Wysokość twoich dochodów będzie miała znaczenie wyłącznie w przypadku jak już będziesz się usamodzielniał i będziesz chciał wybrać te świadczenia jednorazowe.
Do całej reszty twój dochód nikogo nie interesuje.
Gość

Napisano: 08 gru 2016, 10:59

Gość pisze:Tak, możesz pozostać w rodzinie. Ważne jest, żebyś się uczył. Rodzaj szkoły nie ma najmniejszego znaczenia.
Na kontynuacji nauki jest ten sam wymóg więc w sumie nic się nie zmienia.

Tak, możesz pracować. Twój dochód nie wypływa na wysokość świadczenia i czy w ogóle rodzina zastępcza to świadczenie będzie otrzymywać.
Wysokość twoich dochodów będzie miała znaczenie wyłącznie w przypadku jak już będziesz się usamodzielniał i będziesz chciał wybrać te świadczenia jednorazowe.
Do całej reszty twój dochód nikogo nie interesuje.
dzięki za odpowiedź, jak mogę pozostać w rodzinie i nie muszę się usamodzielniać to zawsze trochę więcej pieniędzy, które zawsze się przydadzą :)
Mikołaj2016

Napisano: 08 gru 2016, 15:33

Co nie zmienia faktu, że do pracy warto byłoby pójść.
Raz, że więcej kasy masz dla siebie.
Dwa, że zdobywasz doświadczenie i staż pracy.
Trzy, stajesz się bardziej samodzielny, bo niestety w dzisiejszych realiach same robienie szkoły to dopiero wierzchołek góry lodowej.

Studia zaoczne i jednoczesna praca to w mojej skromnej opinii najlepsze rozwiązanie w dzisiejszych realiach. Choćby to miała być praca na kasie w markecie.

Ale pamiętaj, że nawet dzienne studia nie są darmowe.
Trzeba dojechać, kupić książki, iść na ksero, zjeść obiad na mieście, itd.
To też kosztuje, a idąc do pracy stajesz się samowystarczalny i może nawet odłożysz grosz na czarną godzinę jak będziesz dość obrotny.

I przy tym wszystkim niczego nie tracisz w PCPR.

Powodzenia :)
Gość

Napisano: 09 gru 2016, 11:18

właśnie mam zamiar pracować, wstępnie już jestem umówiony z pracodawcą, że zaczynam od lutego :D tylko zastanawiałem się jak to wygląda od strony PCPR czy coś się zmienia w uzyskiwaniu świadczeń :)
czyli będę mógł się dołożyć Dziadkom do utrzymania :)
Mikołaj2016

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x