piecza zastępcza - decyzja dot. niepełnosprawności - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 lis 2016, 13:48

Mam mały dylemat,
dziecko w rodzinie zastępczej zawodowej posiadało orzeczenie o niepełnosprawności do dnia 21.10.2016r. (dodatek 200,00 miesięcznie nie przysługuje za 10 dni października – 64,52).
Rodzina zastępcza w październiku, ani do 10 listopada nie złożyła wniosku do zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności o wydanie orzeczenia. Wypłata w miesiącu październiku wyniosła 1200,00 zł. Wydałam więc decyzję w listopadzie o zwrocie świadczenia z bieżąco wypłacanych świadczeń 1000,00-64,52=935,48 zł. Zostało wypłacone w listopadzie 935,48zł.
Jednak rodzina złożyła wniosek 25.11.2016r. (termin komisji jest już wyznaczony, a ciągłości niepełnosprawności nie będzie i teraz pytanie, jeśli zespół ds. orzekania o niepełnosprawności orzeknie o posiadaniu niepełnosprawności przez dziecko, to świadczenie na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania dziecka niepełnosprawnego będzie przysługiwało od wydania orzeczenia, czy od daty wpływu wniosku do zespołu?
Kasia1234
Praktykant
Od: 03 lis 2016, 20:44
Zajmuję się: świadcznia

Napisano: 29 lis 2016, 14:38

U nas, jeśli jest to kolejne orzeczenie, to zachowujemy ciągłość i kontynuację świadczenia. Wydajemy decyzję od dnia, w którym została uchylona decyzja przyznająca, tylko w uzasadnieniu piszemy, że jest to kontynuacja orzeczenia o niepełnosprawności.
karolinka

Napisano: 29 lis 2016, 14:54

karolinka pisze:U nas, jeśli jest to kolejne orzeczenie, to zachowujemy ciągłość i kontynuację świadczenia. Wydajemy decyzję od dnia, w którym została uchylona decyzja przyznająca, tylko w uzasadnieniu piszemy, że jest to kontynuacja orzeczenia o niepełnosprawności.
To jest dla mnie taki pierwszy przypadek i przez to pytam :)
Tylko zastanawiam się, że będzie dużo czasu pomiędzy orzeczeniami:
poprzednie skończyło się 21.10 a nowe będzie z datą 22.12 (bo wtedy odbędzie się posiedzenie komisji o orzekaniu o niepełnosprawności).

Czyli rozumiem, że uchylam decyzję o zwrocie świadczenia z bieżąco wypłacanych świadczeń z dnia 02.11.2016 i z datą po posiedzeniu komisji wydaję decyzję o przyznaniu świadczenia wraz z dodatkiem z tyt. niepełnosprawności i wówczas do standardowej kwoty 1000,00 za grudzień doliczam dodatek za niepełnosprawność za cały listopad oraz grudzień 2*200,00zł oraz to co odjęłam w poprzedniej decyzji za 10 dni października 64,52zł.
Czyli wypłacam 1000,00 oraz 464,52zł???
Kasia1234
Praktykant

Napisano: 30 lis 2016, 11:54

W naszym PCPR wypłacamy od dnia wydania orzeczenia.
Od: 29 lut 2016, 11:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2016, 19:38

U nas jest tak, że dodatek z tytułu niepełnosprawności wydaje od daty założenia wniosku. Nie cofamy się do daty wydania orzeczenia.
marsow

Napisano: 01 gru 2016, 9:13

z tego co kojarzę to w ustawie o pieczy nie pisze od jakiej daty należy wypłacać świadczenie na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania.
a nie chcę popełnić błędu, więc nadal zastanawiam się od jakiego dnia, macie gdzieś to zapisane z swoich regulaminach? czy na jakiej zasadzie wybieracie od jakiego dnia płacicie? bo widzę, że są tu rożne odpowiedzi :)
Kasia1234
Praktykant

Napisano: 04 gru 2016, 10:49

Rzeczywiście w ustawie nie ma dokładnie określone od jakiej daty wypłacać dodatek. Byłam z tym problemem u naszej radczyni i powiedziała, że jest spór w tej sprawie w orzecznictwie, że znajdzie wyroki sądów przemawiające za tym, żeby wydawać od daty orzeczenia i wyroki przemawiające za tym, żeby wydawać od daty złożenia wniosku. Ostatecznie Pani Dyrektor podjęła u nas decyzję, że od daty złożenia wniosku.
marsow

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem