Data przyznania rodzinie zastępczej dodatku o którym mowa w - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 12 gru 2016, 21:39

Rodzina zastępcza funkcjonuje od 2015r. i pobiera świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka.Obecnie rodzina zastępcza złożyła wniosek o przyznanie dodatku na pokrycie kosztów utrzymania dziecka w związku z zaliczeniem go do osób niepełnosprawnych i załączyła orzeczenie o niepełnosprawności. Wcześniej dziecko nie posiadało orzeczenia.
W związku z powyższym, od kiedy należy przyznać rodzinie zastępczej ten dodatek, czy od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności?
ggpcpr

Napisano: 13 gru 2016, 11:13

Najistotniejszej rzeczy nie ma czyli daty od kiedy datuje się niepełnosprawność i daty od kiedy dziecko zostało umieszczone w rodzinie zastępczej.

Zgodnie z ustawą art. 87 ust. 1 ustawy o pieczy), taki dodatek przyznaje się od dnia umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej i dużo zależy od daty zawiązania rodziny zastępczej oraz daty od kiedy powstała niepełnosprawność.
Jeśli na orzeczeniu jest, że od urodzenia to wówczas dodatek przyznaje się od dnia umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej.
Jeśli jest wpisana jakaś data, która byłaby po dacie umieszczenia dziecka w pieczy wówczas dodatek przyznaje się od dnia datowania niepełnosprawności.
Inaczej... dodatek przysługuje już od dnia umieszczenia w pieczy, ale nie wcześniej niż dziecko stało się niepełnosprawne (czasem jest to data założenia pierwszej kartoteki i bywa, że od tej daty zespół orzeka niepełnosprawność).
mopsinek

Napisano: 13 gru 2016, 14:31

dołączę do pytania ggcpr
jeśli rodzina zastępcza istnieje od 01.09.2014r. dziecko już wówczas miało orzeczenie o niepełnosprawności do 30.06.2016r. - stopień lekki dodatek nie przysługiwał (18.04.2016r. dziecko stało się pełnoletnie, ale nadal przebywa w rodzinie zastępczej)
25.10.2016 roku osoba pełnoletnia złożyła wniosek o stwierdzenie niepełnosprawności, dnia 09.12.2016 odbyła się komisja (i z tą datą wydane jest orzeczenie o niepełnosprawności) na orzeczeniu pisze, że "ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 25.10.2016r.

czyli rozumiem, że dodatek przysługuje od dnia 25.10.2016, czyli muszę zrobić wyrównanie za część października, cały listopad i grudzień i wypłacić to rodzinie zastępczej
i nie odchodzi mnie data złożenia wniosku, tj. 13.12.2016 o przyznanie zwiększonych kosztów utrzymania złożonego przez rodzinę zastępczą
dopytująca

Napisano: 14 gru 2016, 9:03

pewnie jestem w znacznej mniejszości ale ja nie cofam się w takich sytuacjach i przyznałbym od 13.12.2016r., no chyba że byłoby to przedłużenie wcześniejszego orzeczenia to wtedy bym wyrównał żeby zachować ciągłość świadczenia tj. dodatku
TOMASZ6

Napisano: 14 gru 2016, 22:08

Witam,
proszę o pomoc poprzez odpowiedź na poniższy przypadek w kwestii przyznania rodzinie zastępczej dodatku o którym mowa w art. 81 ust.1 ustawy o w.r.i s.p.z.

Dziecko zostało faktycznie umieszczone w rodzinie zastępczej w lipcu 2015r. i nie legitymowało się wówczas orzeczeniem o niepełnosprawności.
W grudniu 2016r. dziecko zostało zaliczone do osób niepełnosprawnych i uzyskało orzeczenie o niepełnoprawności wydane z datą grudniową, w którym napisano, że niepełnosprawność datuje się od 10-go roku życia. Nadmieniam, że dziecko w sierpniu 2016r. ukończyło 10 rok życia. Od kiedy należy przyznać rodzinie zastępczej dodatek, czy od daty wydania orzeczenia o niepełnosprawności, czy od daty datowania niepełnosprawności?
grpcpr

Napisano: 15 gru 2016, 12:33

grpcpr pisze:Witam,
proszę o pomoc poprzez odpowiedź na poniższy przypadek w kwestii przyznania rodzinie zastępczej dodatku o którym mowa w art. 81 ust.1 ustawy o w.r.i s.p.z.

Dziecko zostało faktycznie umieszczone w rodzinie zastępczej w lipcu 2015r. i nie legitymowało się wówczas orzeczeniem o niepełnosprawności.
W grudniu 2016r. dziecko zostało zaliczone do osób niepełnosprawnych i uzyskało orzeczenie o niepełnoprawności wydane z datą grudniową, w którym napisano, że niepełnosprawność datuje się od 10-go roku życia. Nadmieniam, że dziecko w sierpniu 2016r. ukończyło 10 rok życia. Od kiedy należy przyznać rodzinie zastępczej dodatek, czy od daty wydania orzeczenia o niepełnosprawności, czy od daty datowania niepełnosprawności?
Napisałam już wcześniej, że od daty datowania niepełnosprawności tj. od nabycia uprawnień. Dziecko nabyło uprawnienia od kiedy jest niepełnosprawne. Gdyby w naszej ustawie były inne zapisy to sprawa byłaby łatwiejsza, tutaj jednak chodzi o to, od kiedy zostały nabyte uprawnienia i nie jest to data orzeczenia a data powstania niepełnosprawności.
Gość

Napisano: 15 gru 2016, 12:39

TOMASZ6 pisze:pewnie jestem w znacznej mniejszości ale ja nie cofam się w takich sytuacjach i przyznałbym od 13.12.2016r., no chyba że byłoby to przedłużenie wcześniejszego orzeczenia to wtedy bym wyrównał żeby zachować ciągłość świadczenia tj. dodatku
Na pewno nie jest tak jak piszesz, bo w art. 87 ust. 1 jasno jest napisane, że świadczenie przysługuje od dnia umieszczenia (ale w domyśle od czasu nabycia uprawnień a to oznacza od kiedy powstała niepełnosprawność), poza tym... po wprowadzeniu dodatku wychowawczego przy nim jest dokładnie napisane, że w przypadku dodatku wychowawczego przyznaje się go nie wcześniej niż od miesiąca złożenia wniosku.
Jedno i drugie przekonuje mnie, że ustawodawca wykluczył przyznanie dodatku z tytułu niepełnosprawności z tego terminu przyznania od miesiąca złożenia wniosku.
Natomiast są orzeczenia NSA które wprost mówią o tym, że data powstania niepełnosprawności jest datą nabycia uprawnień (ale żeby nie było...to oczywiście świadczenie nie przysługuje wcześniej niż od dnia umieszczenia dziecka).
mopsinek

Napisano: 15 gru 2016, 14:38

mopsinek pisze:
TOMASZ6 pisze:pewnie jestem w znacznej mniejszości ale ja nie cofam się w takich sytuacjach i przyznałbym od 13.12.2016r., no chyba że byłoby to przedłużenie wcześniejszego orzeczenia to wtedy bym wyrównał żeby zachować ciągłość świadczenia tj. dodatku
Na pewno nie jest tak jak piszesz, bo w art. 87 ust. 1 jasno jest napisane, że świadczenie przysługuje od dnia umieszczenia (ale w domyśle od czasu nabycia uprawnień a to oznacza od kiedy powstała niepełnosprawność), poza tym... po wprowadzeniu dodatku wychowawczego przy nim jest dokładnie napisane, że w przypadku dodatku wychowawczego przyznaje się go nie wcześniej niż od miesiąca złożenia wniosku.
Jedno i drugie przekonuje mnie, że ustawodawca wykluczył przyznanie dodatku z tytułu niepełnosprawności z tego terminu przyznania od miesiąca złożenia wniosku.
Natomiast są orzeczenia NSA które wprost mówią o tym, że data powstania niepełnosprawności jest datą nabycia uprawnień (ale żeby nie było...to oczywiście świadczenie nie przysługuje wcześniej niż od dnia umieszczenia dziecka).

czyli przyznajemy dodatek od daty orzeczenia z zespołu
Gość

Napisano: 19 gru 2016, 16:25

tak odnośnie art. 87 to nigdzie nie ma wprost napisanie że w domyśle chodzi o nabycie uprawnień... Jaka jest ustawa każdy wie bo wiele tu sprzeczności i ja czasami po prostu stosuje wykładnię literalną...
Co do nabycia owych uprawnień to jako że sam zasiadam na komisjach PZON i wiele razy widzę jak lekarz zmienia datę powstania niepełnosprawności, a patrząc na przykład "ggpcpr" to rzekomo powinien on wypłacić rodzinie zastępczej świadczenie od czasu kiedy dziecko jest u r. zast (2015r) jeżeli dziecko ma w orzeczeniu wpisaną datę powstania niepełnosprawności np. "od urodzenia".
Nie mniej jeżeli za rok/dwa komisja PZON zmieni zdanie i wpisze inną datę powstania niepełnosprawności i się okaże że wypłaciliśmy nienależnie świadczenie , to co wtedy...
TOMASZ6

Napisano: 21 gru 2016, 13:57

...dalej w temacie daty przyznania dodatku.

Mała analogia - niepełnosprawny (rozumiany jako kaleka/inwalida i przepraszam za nazewnictwo), który od wielu lat posiada tę niepełnosprawność zgłasza się nagle do ZUSu i chce rentę...jak myślicie od kiedy dostanie świadczenie?
Od dnia zaistnienia niepełnosprawności (kalectwa) czy od dnia orzeczenia mu grupy inwalidzkiej?

Wydaje się więc, że dokument...a właściwie data naszego orzeczenia (wracając do meritum) o niepełnosprawności przesądza od kiedy dana osoba jest "certyfikowanym" niepełnosprawnym.

Pozdrawiam
skokol

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x