pełnoletnie dziecko na rodziców - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 11:51

Pomóżcie proszę... chłopak jest pełnoletni, złożył u mnie wniosek o FA, alimenty zasądzone w kwocie 600 zł od każdego z rodziców, łącznie 1200 zł. Rodzice ponoć przebywają za granicą, ale poszukuje ich policja. Ponieważ komornik nie może wystawić zaświadczenia o bezskuteczności, chłopak wystąpił do sądu. Ja zawiesiłam postępowanie.
Moje pytania:
1. W jakiej kwocie chłopak może otrzymywać świadczenia FA?
2. Jak długo taki wniosek może czekać na wydanie decyzji?
3. Po wydaniu takiej decyzji, gdzie wysyłam informację o przyznaniu FA - do sądu? Konieczne jest ustalenie kuratora???
ruda21

Napisano: 29 kwie 2015, 12:07

ruda21 pisze:Pomóżcie proszę... chłopak jest pełnoletni, złożył u mnie wniosek o FA, alimenty zasądzone w kwocie 600 zł od każdego z rodziców, łącznie 1200 zł. Rodzice ponoć przebywają za granicą, ale poszukuje ich policja. Ponieważ komornik nie może wystawić zaświadczenia o bezskuteczności, chłopak wystąpił do sądu. Ja zawiesiłam postępowanie.
Moje pytania:
1. W jakiej kwocie chłopak może otrzymywać świadczenia FA?
2. Jak długo taki wniosek może czekać na wydanie decyzji?
3. Po wydaniu takiej decyzji, gdzie wysyłam informację o przyznaniu FA - do sądu? Konieczne jest ustalenie kuratora???
niech ktoś sie wypowie może już miał taka sytuacje
Czy może pobierać FA dwa razy
( rozumiem ze od matki jedno i drugi od ojca )
Becia2

Napisano: 29 kwie 2015, 12:29

1. Chłopak jeśli dostanie zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji to może dostawać tylko 500 zł. bo na jedną osobę uprawnioną może być tylko 500 nawet jeśli złoży dwa wnioski.
2. Jeśli masz od komornika informacje na piśmie, że nie wystawi zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji to koniec decyzja odmowna. Ewentualnie jak chcesz być miła to poczekasz miesiąc a potem na KPA przedłużysz termin rozpatrzenia.
3. Jeśli komornik nie będzie wstanie wskazać miejsca zamieszkania dłużnika w kraju to chyba faktycznie ustalasz kuratora do spraw doręczeń, choć ponoć niektórzy wysyłają na adres za granicą (pewnie bajki).
MZv2

Napisano: 05 maja 2015, 10:15

Nie mam takiego pisma od komornika. Mam tylko pismo jakie przedłożył chłopak w sądzie o ustalenie bezskuteczności egzekucji. Czy w ogóle dobrze zrobiłam: postanowienie o zawieszeniu postępowania do czasu stanowiska sądu w tej sprawie?
ruda21

Napisano: 05 maja 2015, 13:33

Ktoś coś w tej sprawie???
ruda21

Napisano: 05 maja 2015, 14:33

jeszcze raz:) komornik sadowy nie prowadzi postepowania , tak? rodzice chlopaka nie maja zameldowania w Polsce ? chlopak zlozyl w sadzie wniosek o egzekucje tytulu (wyroku) za granica ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2015, 15:36

dokładnie chłopak złożył w sądzie wniosek o egzekucję wyroku za granicą. Dzisiaj przyniósł z sądu zaświadczenie/informację mnie więcej taką: informacja: zgodniez z art. 15 ust. 4 pkt 3 lit g, że sąd taki a taki prowadzi tą sprawę, nadano jej bieg. Jednocześnie z pisemnego oświadczenia wierzyciela xxx wynika, że nie otrzymał do chwili obecnej nie otrzymał żadnej wpłaty od dłużników.

Dłużnicy alimentacyjni: oboje rodziców, zasądzone wyrokiem sądu alimenty w kwocie po 600 zł od każdego z rodziców, poszukiwani listem gończym, nie znane miejsce zamieszkania, szukają ich na terenie Holandii.

Czy wystarczy mi taka informacja sądu? Jeżeli tak to po wystawieniu decyzj gdzie wysyła pismo jako do organu dłużnika??? Co z pismami do dłużnika???
ruda21

Napisano: 14 maja 2015, 8:24

Wypowie się ktoś, od niedawna pracuję w funduszu alimentacyjnym ???
ruda21

Napisano: 14 maja 2015, 8:35

przyznajesz fundusz
brak OWD
wyznaczasz kuratora
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 8:45

A podpowiesz mi Elmerku jeszcze czy dobrze rozumuję:
- po 250 zł od każdego z rodziców i każdy z nich jest dłużnikiem alimentacyjnym?
- czy babcia chłopca może zostać kuratorem obojga rodziców???
- do jakiego sądu kieruję wniosek o ustanowienie kuratora skoro nie znamy ich miejsca pobytu?
- czy w takiej sytuacji od razu będzie decyzja uznająca dłużników za uchylających się, ponieważ nie ma możliwości przeprowadzenia wywiadu???
ruda21

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x